ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful diplomației UE, Josef Borrell, avertizează că Rusia plănuiește un atac masiv în Ucraina, iar Vladimir Putin este pregătit de o bătălie majoră

„Este clar că Rusia va lansa o ofensivă masivă. Europa va fi în pericol, pentru că Putin nu se va opri aici. Știm din sateliții din jurul Ucrainei că Rusia și-a mobilizat aviația strategică pe aerodromuri. Dacă nu sprijinim Ucraina, Ucraina va cădea în câteva zile”, a spus Borrell, potrivit Știripesurse.

Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, deoarece un conflict pe scară largă pe continentul dincolo de Ucraina „nu mai este o fantezie”, a avertizat diplomatul șef al UE. „Rusia amenință Europa”, atât prin războiul în curs din Ucraina, cât și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE, a spus Josep Borrell, marți, într-un discurs la Bruxelles, informează Financial Times.
 
„Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru”, a spus Borrell. „Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, a adăugat Borrell.

FT notează că este pentru prima dată când oficialul UE prezintă atât de explicit amenințarea rusă, după avertismentele recente de la șefii și liderii militari din nordul Europei cu privire la riscul unor atacuri rusești dincolo de Ucraina. Ministrul danez al Apărării a declarat în februarie că Rusia ar putea testa solidaritatea NATO în termen de trei până la cinci ani.

„Zidul Berlinului a fost înlocuit cu un inel de incendii în jurul nostru”, a spus el, referindu-se și la războiul Israel-Hamas și la instabilitatea din nordul Africii.

Conflictul de la granița UE a scos la iveală industria de apărare și capacitățile militare subinvestite ale blocului. De asemenea, a speriat capitalele, care sunt îngrijorate că SUA s-ar putea retrage din rolul pe termen lung de garanție supremă de securitate a continentului, dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie.

Forțele armate ale Rusiei în Ucraina desfășoară mult mai multe arme și forță de muncă decât este capabilă Kievul, stârnind îngrijorări în capitalele occidentale că Moscova ar putea obține câștiguri teritoriale semnificative în acest an.

„Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă de la războiul rece, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul”, a spus Borrell. „Poate, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne putem baza pe America să ne protejeze. În cadrul unei alianțe, prioritățile membrilor individuali se pot schimba”, a adăugat el.