ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dorința legitimă a locuitorilor din Bușteni de a avea un spital de urgență în localitate, deturnată de noul primar în sensul desființării Sanatoriului pentru copii cu dizabilități. Părinții lor au scris o petiție către Ministerele Sănătății și Protecției.
 
Noul primar din Bușteni, Mircea Laurențiu Corbu (PNL - foto mai jos cu Rareș Bogdan), este acuzat de cetățeni că vrea să construiască un mall cu parcare subterană și supraterană pe locul unde fostul primar, Irinel Ghiță (PSD), întocmise proiectul de construire a unui spital, depunând în acest sens și documentația necesară la Compania Națională de Investiții, în vederea obținerii finanțării. Pentru a ridica totuși un spital de urgență, noul primar al stațiunii ar fi început să facă demersuri pentru desființarea Sanatoriului Balneoclimateric Bușteni, bază de recuperare pentru copiii cu dizabilități din toată țara.
 
 
 
 
Părinții copiilor cu dizabilități au redactat o petiție online către Ministerul Sănătății și către președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (Ministerul Muncii și Protecției Sociale).

„Petitie adresata Ministerului Sanatatii si doamnei Maria Mădălina Turza

Ne dorim sa pastram Sanatoriul in functiune. Actualul primar a promis in campania electorala ca va transforma Sanatoriul de Copii in statie de primiri urgente "unde sa si faca lumea o injectie". El spune in interviul acordat emisiunii "Scaunul adevarului" de la Antena 1 ca nu exista sanatate in Busteni. A identificat dansul un spatiu al Ministerului Sanatatii care ar fi foarte bun pentru o statie UPU,respectiv cladirea care are ca activitate recuperarea copiilor cu dizabilitati . Din ce stiu ,pentru ca mergem regulat la acel centru ...si fostul primar isi dorea ceva cladiri pentru ca nu si dorea sa vada in statiune carucioare cu copii cu handicap. 

Domnule edil,nu ar fi corect sa construiti dvs o statie UPU ? Sau sa identificati cladiri dezafectate pe care sa le transformati in UPU cu munca dvs ? De ce trebuie sa privați copii, sute de copii care vin la Sanatoriul din Busteni ..pentru ca dvs sa triumfati cu ceva nemuncit ? 

Construiti ,reabilitati ...nu luati totul de-a gata ...nu schimbati sensul unei cladiri spital dupa bunul plac.

Multumim celor care vor distribui aceasta petitie si vor fi alaturi de noi pentru a putea merge cu copii nostri la acest Sanatoriu din Busteni”, se arată în petiția redactată de Marin Florin-Nicolae, asistent social în cadrul Primăriei Adjud, care susține că inclusiv copilul său are nevoie de centrul de recuperare din Bușteni, unul dintre puținele din țară care nu sunt private.

Petiția a strâns până în prezent aproape 450 de semnături, edificatoare în speță fiind și comentariile lăsate de unii dintre semnatari. 

„Am lucrat in aceasta unitate peste 20 de ani, am readus unitatea in subordinea Ministerului Sanatatii acum mai bine de 16 ani, dupa o perioada de circa 4 ani cat a fost in subordine locala - timp in care baza materiala s-a deteriorat din lipsa de fonduri. Ar fi in detrimentul sutelor de copii din întreaga tara care beneficiaza de tratament si de factorii balneoclimaterici ai zonei sa se schimbe destinatia unitatii sanitare. Locuitorii orasului au la dispozitie 4 cabinete medicale medicina de familie si alte 2 locatii cu cabinete de specialitati diverse, iar locatia UPU se afla la circa 8 km - Sinaia. E usor sa distrugem - mai greu sa reconstruim ce am distrus. Imi doresc ca factorii de decizie sa empatizeze cu copiii acestei tari care au nevoie de tratamentul pe care nu il gasesc decat in doua locatii din tara”, explică Ioana Sturzu din Bușteni.

La rândul lor, părinții copiilor cu dizabilități arată cât de important este pentru ei Sanatoriul Balneoclimateric din Bușteni și povestesc despre ajutorul pe care l-au primit acolo acești copii speciali.

„Acest sanatoriu este mana cereasca pentru copii cu disabilitati .
Acesti copii nu au nici o vina ca s-au nascut cu astfel de probleme de sanatate .
Nici parintii nu au nici o vina ca preamult doritii lor copii s-au nascut cu astfel de probleme de sanatate !!!!
De ce acesti copii nu au aceleasi drepturi ca toti ceilalti ? De ce li se îngrădesc drepturile la o viata normala ?
Ar fi fost mai corect sa lasam copii in ingrijirea statului sau sa nu ne intereseze de sanatatea/ viitorul acestor copii in societatea actuala, unde nu li sa acorda nici o sansa ?
Ganditi cu sufletul si cu mintea , si doar 1 zi incercati sa va puneti in locul parintilor/copiilor cu probleme de sanatate !!!!”, este mărturia dată în scris de Melania Căruntu din Bușteni.

Petiția a mai fost semnată și de locuitori din alte localități din România: București, Galați, Ploiești, Brașov, Azuga, Craiova, Buzău, Breaza, Zărnești, Adjud, Iași, Tulcea, Constanța, Giurgiu, Comarnic, Alba Iulia, Timișoara. 
 
Iată ce boli se puteau cura la Sanatoriu, cu multe dintre tratamente gratuite:
 

"Va facem cunoscut ca in unitatea noastra, Sanatoriul Balneoclimateric de Copii, Busteni, str. Fantanii, nr.3, jud.Prahova, se pot face programari pentru internarea copiilor sub 18 ani, in sectia de Recuperare, medicina fizica si balneologie pentru urmatoarele afectiuni:

  • Afectiuni ale aparatului locomotor:

Malformatii congenitale: displazie de sold, picior stramb, artrogripoza, etc.;
Deformari ale membrelor si coloanei vertebrale de cauze variate: scolioze, cifoze, cifoscolioze, torticolis, maladia Schuermann, etc.;
Afectiuni articulare variate: redori si instabilitati articulare, osteonecroze aseptice, etc.;
Boli autoimune: artrita juvenila, dermatomiozita, miozita, etc;
Sechele post traumatice (redoare articulara, anchiloza, contractura musculara secundare dupa entorse, luxatii, fracturi, rupturi musculare), etc.;.
Recuperare postoperatorie: leziuni ligamentare, musculare, tendinoase, etc.;

  • Deficiente neuromotorii:

Paralizii cerebrale cu expresie variata: spastice (hemipareze, parapareze, tetrapareze), diskinetice, ataxice, mixte, etc.;
Paralizii periferice: paralizii de plex brahial, radiculopatii, neuropatii periferice, etc.;
Boli neuromusculare: distrofii musculare, amiotrofii spinale, etc.;
Malformatii congenitale cerebrale si ale maduvei spinarii: agenezii de corp calos, displazii corticale, spina bifida, etc.;
Sechele post traumatisme cranio-cerebrale, vertebro-medulare, s.a.

  • Afectiuni ale aparatului respirator:

afectiuni alergologice si ORL (rinite cronice, rinofaringite cronice, etc.), astm bronsic, bronsita cronica, bronsita astmatiforma, bronsiectazii, mucoviscidoza, status post pleurezii si pneumonii trenante, afectari pulmonare in cadrul unor boli de tipul spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, etc.;

  • Alte afectiuni:

sindrom Down, autism, rahitism sau sechele post rahitism, anemii secundare, deficiente staturo-ponderale, obezitate, enurezis, sechele post poliomielita, unele boli rare, s.a.

Pacientii internati beneficiaza de GRATUITATE pentru:

  • Consultatii asigurate de personal medical de inalta pregatire pentru evaluarea pacientului si stabilirea diagnosticului principal inaintea tratamentului si recuperarii.
  • Plan de reabilitare specializat pe fiecare individ pentru afectiunile locomotorii si neuromotorii: impachetari cu parafina, fizioterapie cu electroterapie, terapie vacum, laseroterapie, masaj, hidroterapie, ergoterapie, logopedie, kinetoterapie, tratament medicamentos specific pentru copii cu dizabilitati neuromotorii;
  • Planul de reabilitare pentru afectiunile respiratorii: aerosoli cu substante specifice, terapie cu raze ultraviolete, laseroterapie specifica pentru afectiuni respiratorii, kinetoterapie – gimnastica respiratorie, educare vocala pentru corectarea respiratiei (in special exprimare) pentru copii cu afectiuni respiratorii (astm bronsic, etc).
  • Medicamente si materiale sanitare necesare;
  • Alimentatie diversificata si regimuri dietetice.

Copii cu varsta de 1 an vor fi internati doar in masura in care diagnosticul presupune tratament de recuperare precoce instituit, dar sub rezerva triajului facut de catre specialistii nostri in momentul internarii.

Unitatea interneaza gratuit si insotitori ai copiilor sub 3 ani, precum si a celor cu certificat de handicap grav (indiferent de varsta) in limita locurilor disponibile.

Va rugam sa transmiteti aceste date atat sectiilor de pediatrie, ortopedie infantila, ORL, alergologie, neuropsihiatrie pediatrica si medicilor de familie din judetul dumneavoas, cat si persoanelor direct interesate (persoane fizice, culte religioase, mass-media, asociatii, fundatii, ONG-uri, societati, etc) .

Mentionam ca toate cheltuielile de spitalizare ale copiilor trimisi la tratament, sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate Prahova.

Perioada de spitalizare este in functie de boala si evolutia acesteia, iar programarile se fac in functie de solicitari.

Confirmarea internarii este obligatorie cu 5 zile inainte; in caz contrar programarea se anuleaza.

Acte necesare pentru internare:

  • Bilet de trimitere emis de medicul de familie sau de medicul curant (ambulatoriu/spital) catre Recuperare, medicina fizica si balneologie;
  • Certificat de nastere (copie xerox);
  • Carte de identitate sau buletin (copie xerox);
  • Aviz epidemiologic pentru copil/copii cu mentiunea ,, apt pentru intrare in colectivitate,,
  • Adeverinta medicala (apt pentru intrare in colectivitate) pentru insotitor;
  • Certificat de grad handicap (copie xerox);
  • Documente care sa evidentieze schema terapeutica pentru o alta afectiune cronica asociata diagnosticului de internare in sanatoriu (copie dupa cea mai recenta scrisoare medicala valabila sau/si dupa cel mai recent bilet de iesire din spital, s.a.);
  • Adeverinta cu situatia scolara (daca sanatorizarea se suprapune cu perioada procesului de invatamant).

Celor care nu prezinta la internare actele mentionate mai sus si care nu confirma programarea, ne rezervam dreptul de a le refuza internarea.

La nivelul unitatii functioneaza si o scoala cu clasele I-VIII, in cadrul careia este continuata activitatea scolara a copiilor internati, instructia fiind asigurata de cadre didactice calificate.

Pentru programari va rugam sa contactati Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni, judetul Prahova, la numarul de telefon: 0763326311 sau pe adresa de email: sanatoriulbusteni@gmail.com

http://www.sanatoriulbusteni.ro/"