ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 30 august 2024, pe o vreme caniculară, la Carei au fost comemorate victimele regimului hortyst instalat în septembrie 1940. Românii sunt creștini prin naștere și nu își uită înaintașii, le cinstesc memoria. Asociația românilor expulzați și refugiați în 1940, filiala Carei, a organizat o manifestare comemorativă la monumentul victimelor regimului hortyst, monument amplasat în curtea bisericii Sf.Apostol Andrei, singurul loc unde s-a aprobat amplasarea.

Comemorarea a debutat cu Imnul de stat al României și cu Imnul Refugiaților intonat de către grupul vocal al Asociației pensionarilor din Satu Mare.

A urmat un parastas de pomenire a victimelor regimului hortyst, săvârșit de către  protopopul greco-catolic pr.Lucian Cociorva și de părintele ortodox Gheorghe Sorian din Ianculești.
  
 
După cuvântul de deschidere rostit de Daniela Ciută, președinte al filialei Carei a asociației, a  urmat mesajul prefectului Ioan Tibil redat de consilierul Florin Mureșan.
 
 
Din partea Asociației județene a românilor expulzați și refugiați a vorbit vicepreședinta dr.Viorica Sava iar din partea Asociației pensionarilor Satu Mare a exprimat gânduri la ceas de comemorare prof.Livia Haidu.
 

Au fost prezente toate asociațiile românești din Carei, Unirea 2009, Rezervistul militar și societatea Avram Iancu precum și asociația Urmașii lui Horea. Nu a dat curs  invitației nimeni din administrația locală, nimeni din cadrul guvernului și al instituțiilor militare. Ziua de 30 august 1940 este încă subiect tabu la nivelul conducerii guvernului și al administrației locale.

Singurul partid care a luat parte la comemorarea victimelor regimului hortyst a fost AUR Satu Mare, la nivelul orașului Carei niciun partid nevrând să ,,supere,, ONG-ul UDMR aflat la conducere.

Au urmat depuneri de coroane de flori, jerbe și momente cultural-artistice.
 

Prețuire și considerație pentru prezența familiei Rebeleanu, nonagenari, care au venit tocmai de la Cluj Napoca. Valer Rebeleanu este nepotul primarului Careiului din 1940, dr.av.Valer Câmpian și a prezentat în anii trecuți o istorie a familiei sale din Carei după instaurarea regimului hortyst.

O surpriză deosebită a fost prezența actorului Emanuel Petran de la Teatrul din Cluj Napoca care a recitat din lirica lui Iustin Ilieșiu, profesorul clujean care a avut de suferit de pe urma terorii hortyste. Poezia ,,Ce ai cu țara mea, străine?,, face parte din volumul Sângerări Ardelene.
 

Sentimente de dragoste de neam și țară au exprimat prin cântec interpretele Monica Rusu din Marna Nouă, Angela Munteanu din Satu Mare și grupul vocal al Asociației pensionarilor din Satu Mare.

 
 
Organizatorii își exprimă recunoștința și prețuirea pentru toți cei prezenți și pentru cei care au contribuit  la buna desfășurare a manifestării.

Au fost acordate Diplome de Excelență pentru persoanele care s-au implicat de-a lungul timpului în activitățile asociației. Nici în acest an nu a lipsit de la comemorare jurnalistul Mihai Fandel de la Glasul.info chiar dacă distanța Iași-Carei e greu de străbătut dacă avem în vedere că nu există mijloc de transport direct.

Data de 30 august 1940 va rămâne pentru totdeauna în memoria românilor ca o zi de doliu în urma raptuuli teritorial dar mai ales ca urmare a atrocităților săvârșite după instalarea regimului hortyst.

 
BULETIN DE CAREI