ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 13.04/ 17:02 Centrul Social-Politic European a anunțat că locuitorii Chișinăului care vor să voteze în favoarea sau împotriva Unirii Basarabiei cu România vor putea să o facă până pe 19 aprilie, anunță Radio Chișinău.  Sondajul privind Unirea urma să se încheie sâmbătă, 14 aprilie. Peste 28.000 de persoane și-au exprimat opțiunea în privința Unirii pe platforma electronică decid.md. Aproximativ 59%  s-au pronunțat în favoarea Unirii, iar 41%  - împotrivă.

Potrivit unui comunicat emis de Centrul Social-Politic European, tema studiului sociologic privind interesul cetățenilor față de unirea R. Moldova cu România a stârnit multe discuții în ultimile săptămâni atât în mediul online, cât și în mediul offline. „Cu toate acestea, operatorii de teren ne-au semnalat că, în această perioadă, multe persoane au fost plecate din Chișinău în vacanța dedicată sărbătorilor pascale. Luând în considerație cele enumerate mai sus, Centrul Social-Politic European anunță că a luat decizia de a prelungi, până pe 19 aprilie, termenul de consultare a locuitorilor municipiului Chișinău pe subiectul unii R. Moldova cu România, astfel ca persoanele care au fost lipsă să-și poată exprima opinia”, au anunțat reprezentanții Centrului. 

ACTUALIZARE 4.04/ 14:10 Peste 2.000 de persoane și-au exprimat până acum opțiunea în cadrul sondajului privind Unirea cu România lansat la 2 aprilie, pe platforma electronică decid.md.
 
Potrivit Radio Chișinău, aproximativ 70 la sută dintre cei care au votat în ultimele zile s-au pronunțat în favoarea Unirii.
 
Știrea inițială
 
La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, la Chișinău a fost demarată luni o consultare publică, cea mai amplă de până acum, privind tema unirii R.Moldova cu România. Sondajul are loc și în contextul în care peste 120 de localități de peste Prut au semnat, în ultimele luni, o declarație simbolică de Unire cu România.

Potrivit Radio Chișinău, locuitorii municipiului Chișinău  pot alege una din cele două opțiuni de răspuns în cadrul sondajului DA sau NU. Chestionarea va dura până la 14 aprilie. În cadrul simulării referendumului în Chișinău, inclusiv în suburbii, vor fi deschise 8 centre de consultare unde cei interesați își pot exprima opinia în legătură cu Unirea. Locuitorii cu viza de reședință în Chișinău pot să se pronunțe și electronic pe site-ul decid.md. La această oră, peste 500 de persoane și-au exprimat votul pe site.

Startul acțiunii care se dorește a fi cea mai amplă cercetare sociologică pe acest subiect a fost dat la Kilometrul Zero din strada Vlaicu Pârcălab, în fața oficiului Poștei Moldovei, unde a fost amplasat primul cort pentru exprimarea opiniei locuitorilor din Chișinău în privința Unirii cu România.  

Este primul sondaj de opinie realizat exclusiv pe tema Unirii, a menționat pentru Radio Chișinău, Gheorghe Constandache, președintele Centrului Social-Politic European, organizator al sondajului. „Sondajele realizate până acum sunt foarte diferite și au fost înglobate în alte tipuri de sondaje. Recensământul din 2014 a fost unul eșuat. Datele sunt incorecte, nu sunt relevante. Nu pot fi folosite nici din punct de vedere al cercetării, nici din punct de vedere al societății civile”, a precizat Constandache.