ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarii unioniști din Basarabia și România s-au reunit sâmbătă, la Iași  pentru a semna un memorandum pro-unire și  a forma Liga  Aleșilor Locali Unioniști. În paralel, Satul Sadova din raionul Călărași, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon a semnat duminică Declarația de Unire cu România, scrie publika.md.

Din această Ligă, fac parte, deocamdată, primarii din cele peste 100 de localități din Republica Moldova care și-au exprimat în scris dorința de unire a Basarabiei cu România. Din România, s-au înscris primarii din două orașe, al Iașului și al unei localități din județul Bistrița Năsăud.

În discursurile rostite cu acest prilej, membrii Ligii au pledat pentru desființarea hotarului de la Prut, pentru o mai mare implicare a Parlamentelor de la București și Chișinău și a altor instituții în pregătirea mult doritei reveniri a Moldovei Răsăritene la Patria Mamă. De asemenea, a fost amintit faptul că duminică, 25 martie, în centrul Chișinăului, românii de peste Prut vor marca printr-o mare adunare împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (eveniment istoric ce s-a petrecut pe 27 martie 1918), scrie deschide.md.

Zilele trecute, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declara că va cere ONU și Consiliului Europei să-și definească atitudinea față de ceea ce el consideră că ar fi „acțiuni de lichidare a statalității Republicii Moldova, întreprinse de România” și amenința că semnatarii declarațiilor de unire cu România vor fi trași la răspundere.