ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La sfârșitul săptămânii trecute, a doua din luna iunie, au fost înregistrate cele mai multe decese cu noul coronavirus la Botoșani: 5 morți într-o singură zi, trei femei și doi bărbați și-au aflat sfârșitul în secția ATI a Spitalului Județean Mavromati, potrivit publicației Botoșăneanul

Tot acolo au murit alți doi oameni în privința cărora familiile au rămas cu o serie de întrebări fără răspuns.

Dumitru Spatariu avea 59 de ani și a mers la spital pentru o posibilă intoxicație de la substanța cu care a stropit pomii din grădină. Ceea ce la început părea un diagnostic ușor l-a făcut să-și găsească sfârșitul în Spitalul Județean Mavromati.

Familia se arată nedumerită de moartea lui Dumitru Spatariu, întrucât din conversațiile purtate la telefon acesta nu dădea semne că ar fi într-o stare precară de sănătate.

„Telefonul i-a fost închis și seara târziu fiul lui a reușit să vorbească cu doctorul, care i-a spus că l-au sedat și l-au intubat pentru că era în stare critică. Cum poate fi un om în stare critică din moment ce el vorbește clar și tare, fiind înspăimântat de cele petrecute acolo?!”, se întreabă fratele botoșăneanului decedat.

Telefonul închis de personalul medical și sedarea pacientului sunt elemente de legătură cu un alt caz de deces: Doinița Țurcanu din Săveni, o femeie care nu suferea de nicio altă afecțiune, a ajuns în ATI la spitalul din Botoșani, intubată și sedată, cu telefonul blocat.

„Odată ajunsă acolo, nu știu ce i s-a administrat, că deja a doua zi era foarte slăbită... dar cel puțin comunicam cu ea prin telefon... după două zile asistentele îi închid telefonul pentru a nu mai putea lua legătura cu noi cei din afară, să ne povestească realitatea din acest infern... este sedată, deși, dacă era într-adevar sub tratament, se vedeau efectele... sedarea nu era încă necesară, o sedează zic ei ca să o liniștească, să își facă efectul tratamentul neadministrat... De aici, s-a pierdut orice legătură cu ea”, povestește fiica Doiniței Țurcanu, care a aflat de moartea mamei sale cu două zile mai târziu.

În ambele cazuri, familiile afirmă că rudele lor au fost sedate iar telefoanele le-au fost închise.

La întrebările adresate încă de luni de echipa redacțională a ziarului Botoșăneanul, Spitalul Județean Mavromati nu a răspuns timp de cel puțin două zile. Jurnaliștii erau interesați să afle de ce este nevoie de sedarea pacienților infectați cu COVID, câți dintre pacienții decedați recent au fost sedați și de ce personalul medical le închide pacienților telefoanele. 

Cu toate acestea, vocea familiilor îndoliate a fost auzită de Direcția de Sănătate Publică (DSP), care a demarat anchete în cele două cazuri, una dintre familii trimițând și o sesizare pe adresa electronică a instituției.

„Am dat în studiu către departamentul care se ocupă. Noi ne-am autosesizat, fără probleme. Sunt două cazuri, din partea unuia fiind depusă o sesizare”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Totodată, una dintre familii a angajat un avocat care să facă demersuri legale către Ministerul Sănătății, Poliție și Parchet, după ce reprezentanții spitalului ar fi refuzat să arate familiei fișa medicală și tratamentul administrat defunctului, pentru a se vedea cauzele care au determinat decesul.

De altfel, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a luat recent decizia de a transmite într-un mod mai generalist situația deceselor cu COVID-19 și nu nominal, cum s-a procedat în ultimele două luni de zile. Decizia luată la nivel național a fost doar anunțată, nu și motivată.

„Menționăm faptul că a fost schimbat modul de raportare al deceselor persoanelor care prezintă infecție COVID-19, în sensul în care numărul acestora va fi comunicat zilnic, integrat, în cadrul buletinului informativ difuzat la ora 13:00, cu menționarea categoriilor de vârstă, sexului, județului și prezența sau absența comorbidităților”, anunțase recent Grupul de Comunicare Strategică.

Menționăm faptul că decizia de prelungire a stării de alertă, anunțată de președintele Iohannis la începutul săptămânii trecute, avea ca motivare absența unei scăderi semnificative a numărului de îmbolnăviri. De la anunțul președintelui și până la prelungirea efectivă a stării de alertă, presa s-a grăbit să comunice zilnic noi decese, din ce în ce mai numeroase, fără a sta să discearnă între cei care erau suferinzi de coronavirus și cei care aveau alte afecțiuni preexistente, accentuate fie de o infecție cu SARS-CoV-2, fie de amânarea tratamentului pentru afecțiunile specifice.

Între timp, premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe cetățeni să scrie sesizări la adresa sistemului medical în cazul în care au suspiciuni că drepturile pacienților ar fi fost încălcate.