ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Joe Biden i-a îndemnat miercuri, 6 decembrie, pe parlamentarii americani în conflict să aprobe un ajutor militar pentru Kiev, avertizând că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri cu Ucraina și ar putea chiar să intre în conflict cu NATO, notează Le Monde.

Democratul Biden a declarat că este pregătit să facă un "compromis semnificativ" cu republicanii care blochează un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce ei doresc măsuri dure împotriva migranților la granița cu Mexicul. "Acest lucru nu poate aștepta", a declarat Biden într-un discurs pasionat, televizat la Casa Albă. "Sincer, cred că este uimitor că am ajuns în primul rând în acest punct, în care republicanii din Congres sunt dispuși să îi ofere lui Putin cel mai mare cadou la care ar putea spera".
 

Biden s-a adresat după un summit video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderii națiunilor G7 pentru a discuta despre cum să consolideze ajutorul occidental pentru Kiev. Zelenski i-a avertizat pe lideri că Moscova se bazează pe unitatea occidentală pentru a se "prăbuși" anul viitor și a declarat că Rusia a intensificat presiunea pe linia întâi a războiului.

Vorbind în Sala Roosevelt, lângă un portret al președintelui din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Franklin D. Roosevelt, Biden a dat un avertisment dur că, dacă Putin a câștigat în Ucraina, "nu se va opri acolo". "Dacă va continua și apoi va ataca un aliat NATO... atunci vom avea ceva ce nu căutăm și pe care nu îl avem astăzi: trupe americane care se luptă cu trupe rusești".
Casa Albă a avertizat că Statele Unite vor rămâne fără bani pentru mai mult ajutor pentru Ucraina până la sfârșitul anului, dacă Congresul nu aprobă noi fonduri pentru Kiev. Departamentul de Stat al SUA a anunțat separat, miercuri, o tranșă provizorie de 175 de milioane de dolari de noi ajutoare pentru Ucraina, inclusiv prețioasele rachete HIMARS, obuze, rachete și muniție.
 
Marți, Volodimir Zelenski și-a anulat în mod neașteptat o intervenție prevăzută în fața Congresului american, unde negocierile sunt tensionate cu privire la noi fonduri americane pentru a ajuta Ucraina în război împotriva Rusiei.

Disputa privind finanțarea subliniază semnele că sprijinul occidental pentru Ucraina se destramă chiar în momentul în care contraofensiva Kievului se clatină, iar forțele lui Putin fac presiuni pentru noi câștiguri.
 
Ofensiva ucraineană a folosit arme occidentale în valoare de miliarde de dolari, dar liniile frontului abia s-au schimbat în mai bine de un an, iar atacurile rusești de-a lungul frontului s-au intensificat.