ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În  ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Basilica.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit 15 ani de la întronizarea ca Patriarh al României în ziua de vineri, 30 septembrie.

La aceste eveniment important din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericirii Sale, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, scrie agenția de presă a Patriarhiei.

După slujba de Te Deum, oficiată de Mitropolitul Iosif, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care I-a mulțumit atât lui Dumnezeu, cât și celor care au sprijinit și sprijină pe mai departe activitățile Bisericii:

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra Bisericii Ortodoxe Române, asupra ierarhilor Sfântului Sinod, clerului și credincioșilor”.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a emis un act aniversar pentru a marca împlinirea a 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al României.

Actul sinodal aniversar a fost prezentat vineri la finalul rugăciunilor de mulțumire aduse în Catedrala Patriarhală.

Textul integral poate fi CITIT AICI.

Principalele hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:

A. A fost instituit OrdinulMaica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni;

B. Au fost reconfirmate condițiile înscrierii la doctoratul în Teologie;

C. Au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania și duhovnicia:

1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;

2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;

4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viață duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupești și cultivă virtutea sfințeniei;

6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;

7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a  Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora, se mai scrie în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.