ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Presa ieșeană aplaudă faptul că o pensionară care a protestat în mai multe rînduri împotriva vaccinării și a măsurile abuzive ale statului din perioada pandemiei „și-a găsit nașul la Tribunal” - conform titlului publicației Ziarul de Iași! Femeia a fost sancționată de Jandarmerie cu 5000 de lei pentru participarea la un ”protest neautorizat”. Aceasta a cerut să fie iertată deoarece nu își permite să achite amenda din pensia mică pe care o are. Pedepsirea ei de către Sistem a mers însă până la capat.

Evenimentul s-a desfășurat în data de 6 septembrie 2023, când Elena V. a fost sancționată de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ), care a considerat că dreptul femeii de a protesta este de fapt „un act illegal” - deși se află
înscris în Constituția României. Astfel, conform aplaudacilor Jandarmeriei, „participarea la adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 10.000 de lei”. 

Elena V. fusese amendată cu 5.000 de lei, iar pensionara a contestat, afirmând faptul că ea nu organizase niciun protest, ci se alăturase unuia deja existent. Însă magistrații Judecătoriei nu au acceptat contestația, spunând că se sancționează nu doar organizarea unui protest neautorizat, ci și participarea la el. 

Femeia a declarat în fața Tribunalului faptul că protestul a fost organizat de partidul S.O.S și ea a participat pașnic, fără a tulbura ordinea și liniștea publică. În plus, pensia ei de 1.281 lei nu i-ar fi permis să achite amenda, abia reușind să se întrețină.  

Cu toate acestea, magistrații au rămas indiferenți la plângerea femeii, menținându-și hotărârea potrivit căreia amenda de 1000 de euro este una justificată și are „valoare medie”. Sentința  a rămas, așadar, definitivă: 

„Împrejurarea că petenta obține venituri lunare reduse, fiind pensionară, nu este de natură să conducă la concluzia necesității și oportunității reindividualizării sancțiunii aplicate, cu atât mai mult cu cât aceasta nu este la prima abatere contravențională, iar la momentul apariției echipajului de jandarmi a înțeles să adopte o atitudine ostilă, fără a se putea purta un dialog civilizat cu aceasta”, au susținut magistrații ieșeni.
 
În timp ce aceste fapte odioase încă se înregistrează în România, Slovacia dă înapoi banii celor care au fost amendați în timpul pandemiei, considerând măsurile abuzive.