Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis să marcheze împlinirea a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României, de la finalul Primului Război Mondial, consfințită la data de 28 noiembrie 1918, printr-un moment special.

„În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri sunt evidențiate, prin momente liturgice și culturale, anumite evenimente care s-au înscris în cartea de aur a neamului nostru. Unul dintre acestea îl constituie împlinirea a 100 de ani de la momentul providențial al unirii Bucovinei cu Regatul României", au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Aceștia au luat decizia ca în data în care se vor celebra 100 de ani de la unirea cu Bucovina, toate clopotele din Arhiepiscopia din Iași să bată pentru comemorarea acestui moment.

„Pentru a-i cinsti cum se cuvinte pe făuritorii acestui monument istoric, în data de 28 noiembrie, începând cu ora 11.30, în bisericile de parohie și mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, se vor săvârși slujbe de pomenire, ca prinos de adâncă recunoștință pentru marii noștri înaintași. La sfârșitul acestor slujbe, la ora 12.00, în toate aceste lăcașuri de cult se vor trage clopotele", au completat reprezentanții mitropoliei.

Vor fi pomeniți, în acest slujbe, cei 38 de membri ai Congresului General care au votat unirea cu România.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews