ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis să marcheze împlinirea a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României, de la finalul Primului Război Mondial, consfințită la data de 28 noiembrie 1918, printr-un moment special.

„În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri sunt evidențiate, prin momente liturgice și culturale, anumite evenimente care s-au înscris în cartea de aur a neamului nostru. Unul dintre acestea îl constituie împlinirea a 100 de ani de la momentul providențial al unirii Bucovinei cu Regatul României", au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Aceștia au luat decizia ca în data în care se vor celebra 100 de ani de la unirea cu Bucovina, toate clopotele din Arhiepiscopia din Iași să bată pentru comemorarea acestui moment.

„Pentru a-i cinsti cum se cuvinte pe făuritorii acestui monument istoric, în data de 28 noiembrie, începând cu ora 11.30, în bisericile de parohie și mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, se vor săvârși slujbe de pomenire, ca prinos de adâncă recunoștință pentru marii noștri înaintași. La sfârșitul acestor slujbe, la ora 12.00, în toate aceste lăcașuri de cult se vor trage clopotele", au completat reprezentanții mitropoliei.

Vor fi pomeniți, în acest slujbe, cei 38 de membri ai Congresului General care au votat unirea cu România.