ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții cultelor religioase au susținut, la o întâlnire de lucru organizată de Secretariatul de Stat cu privire la măsurile pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, că în perioada anotimpului rece, când se sărbătorește și Nașterea Domnului, „trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezența credincioșilor sau doar în exteriorul lăcașurilor de cult”. De altfel, desfășurarea slujbelor în aer liber nu este accesibilă tuturor bisericilor și nici nu este favorizată întotdeauna de condițiile meteorologice, din care cauză ar trebui găsite soluții pentru permiterea participării credincioșilor la slujbe în interior, cu respectarea unor rigori sanitare.

Conform unui comunicat difuzat joi de Secretariatul General al Guvernului (SGG), întâlnirea de lucru a avut loc miercuri, cu participarea unor conducători și reprezentanți ai cultelor religioase și ai autorităților publice centrale cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Întâlnirea și-a propus ca prin dialog și parteneriat între culte și autoritățile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice, cât și a celor religioase ale credincioșilor. Cultele religioase au apreciat faptul că legislația adoptată de autoritățile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor și normelor internaționale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informațiile oferite de către culte, lipsa dialogului și a consultării permanente dintre autoritățile publice și reprezentanții cultelor au dus, în anumite situații, la aplicarea defectuoasă de către autoritățile locale a deciziilor autorităților centrale”, se afirmă în comunicatul SGG, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, tocmai legislația adoptată de autoritățile publice centrale în perioada pandemiei a favorizat și încălcări flagrante ale libertății religioase, precum închiderea lăcașurilor de cult, interzicerea participării credincioșilor la slujbele de Înviere - cea mai importantă sărbătoare a creștinătății -, intruziunea în practica liturgică prin recomandări țintite asupra Tainei Euharistiei - momentul central al Liturghiei -, interzicerea participării la pelerinajele de anvergură națională ș.a. În ceea ce privește cultul creștin, aspectul comunitar al Liturghiei este unul fundamental, care a fost eludat de autorități în starea de urgență când, deși slujbele nu au fost anulate, a fost interzisă împreună-celebrarea acestora.

Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonatorul Instituțiilor Prefectului din România, a reiterat faptul că există sprijinul Instituțiilor Prefectului pentru ca atunci când vor fi luate decizii de instituire a carantinei la nivel local, cu impact și în ceea ce privește restrângerea dreptului de manifestare a credinței religioase în colectiv, să fie consultați și reprezentanții cultelor din acele zone, evidențiază comunicatul.

„Un alt aspect care a fost discutat este acela al organizării slujbelor religioase în perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creștine, Nașterea Domnului. Reprezentanții cultelor religioase au susținut că măsurile dispuse prin Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne, cu avizul Secretarului de Stat pentru Culte, trebuie menținute în continuare deoarece sunt minim invazive în ceea ce privește restrângerea dreptului de manifestare a libertății religioase în colectiv și trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezența credincioșilor sau doar în exteriorul lăcașurilor de cult”, relatează sursa citată.

Cu toate acestea, ne amintim că măsurile dispuse în primăvară prin Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne nu erau chiar așa de „minim invazive”, autoritățile seculare permițându-și să legifereze asupra practicilor specifice cultului, ceea ce a trezit o fermă reacție din partea laicatului ortodox.

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, a apreciat importanța dialogului cu reprezentanții cultelor religioase, solicitând sprijinul acestora și pentru perioada următoare în care autoritățile statului vor continua eforturile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Și ministrul Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, a subliniat că „Guvernul României este preocupat ca și în viitor cadrul legislativ să asigure echilibrul dintre protejarea sănătății publice și respectarea și protejarea celorlalte drepturi cetățenești”.

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a mulțumit reprezentanților cultelor religioase „pentru implicarea în efortul de a emite propriile norme de acomodare a vieții religioase la măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și a dat asigurări că Secretariatul de Stat pentru Culte își va pune și în continuare întreaga expertiză în slujba garantării și protejării libertății religioase a cetățenilor și persoanelor rezidente de pe teritoriul României”, a menționat comunicatul SGG.

În final, s-a convenit că este necesar și benefic să se intensifice dialogul și cooperarea între reprezentanții cultelor și cei ai autorităților publice, Secretariatul de Stat pentru Culte oferindu-se să faciliteze dialogul cultelor cu autoritățile seculare și prin crearea unei platforme de întâlnire care să utilizeze tehnologia digitală.