ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la restaurarea independenței Georgiei, ambasadorul E. S. Dl. Nikoloz Nikolozishvili a transmis românilor un mesaj pentru consolidarea relațiilor diplomatice: 

„Dragi români,

 

Astăzi, 26 mai, Georgia sărbătorește Ziua Independenței de Stat.

Au trecut 30 de ani de la momentul restaurării Independenței Georgiei, care a avut loc în ziua de 9 aprilie 1991.

Tot în urmă cu 30 de ani, pe 27 august 1991, România a fost prima țară care a recunoscut restabilirea Independenței Georgiei, în baza Declarației de Independență din data de 26 mai 1918.

La începutul secolului al XX-lea, România a fost una dintre primele țări care a recunoscut de jure Independența Republicii Democrate Georgia și stabilirea relațiilor diplomatice cu ea.

Chiar dacă Georgia a suferit multe greutăți, după 70 de ani de ocupație sovietică s-a eliberat și a devenit astăzi un stat puternic, de succes, care aspiră la unirea definitivă cu marea familie paneuropeană.

Țara noastră întotdeauna a aparținut civilizației europene mărețe. Integrarea deplină în Uniunea Europeană și NATO sunt prioritățile principale ale Georgiei. Această direcție este susținută în mod constant de majoritatea absolută a populației țării mele.

Cu românii noi, georgienii, suntem uniți prin legături multiseculare strânse. Nu demult am sărbătorit împreună 300 de ani de relații de stat, economice și culturale, la începuturile cărora au stat reprezentanții măreți ai popoarelor noastre - Sfântul Antim Ivireanul, Constantin Brâncoveanu, Domnitorul Valahiei și Vahtang al VI- lea Bagrationi, Regele Georgei.

De la momentul istoric al restabilirii Independenței de Stat, Georgia și România rămân parteneri apropiați și firești în regiunea importantă a Mării Negre.

Interacțiunea strategică ale statelor noastre contribuie semnificativ la stabilirea păcii durabile, bunăstare economică și prosperitate în regiunea noastră.

Conducătorii celor două state, Georgia și România, fac tot posibilul ca uniunea strategică firească a țărilor noastre, în cel mai scurt timp, să fie consolidată prin acte la nivelul cel mai înalt din stat.

Astăzi întreaga planetă se confruntă cu provocările pandemiei. Desigur ea nu a ocolit nici țările noastre. Cu toate aceste greutăți și probleme, noi încercăm să păstrăm un statut înalt și un nivel de relații în toate domeniile - politic, economic și cultural.

Sunt mai mult decât convins de faptul că Georgia și România vor ieși demn din această situație, iar cooperarea în diferite domenii se va aprofunda de la un an la altul.

România susține neclintit integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei pe plan internațional. Noi suntem convinși: cu ajutorul României și al prietenilor noștri din întreaga lume, vom reuși dezocuparea totală a regiunilor georgiene Abhazia și Tskhinvali, restabilind cu metode pașnice integritatea teritorială a țării noastre la frontierele internaționale recunoscute.

La rândul ei, Georgia este un prieten de încredere și un partener pentru România atât în relațiile bilaterale, cât și pe plan internațional.

La finalul discursului meu vreau să îi felicit pe toți compatrioții mei care trăiesc în Georgia, România și, de asemenea, în toate colțurile lumii, de Ziua Independenței de Stat și să le urez prosperitate patriei noastre.

Profitând de ocazie, vreau să aduc mulțumiri cordiale conducerii României și întregului popor român pentru susținerea frățească pe care noi, georgienii, întotdeauna o simțim și o apreciem deosebit de mult. 

 

La mulți ani, Georgia!

La mulți ani, România!

 

 

E. S. Dl. Nikoloz Nikolozishvili

Ambasador

Ambasada Georgiei”, citează Agerpres.