ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Finlanda, care până acum nu suspendase administrarea vaccinului AstraZeneca, a decis vineri să întrerupă utilizarea acestuia ca „măsură de precauție”, după două cazuri suspecte de tromboză cerebrală, în pofida avizului favorabil al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care consideră că „beneficiile vaccinării depășesc riscurile”, relatează ȘpS. Asta, fără să le elimine, după cum se poate vedea din noile dovezi de „eficiență” oferite de acest vaccin.

„În conformitate cu principiul precauției”, Autoritatea finlandeză de Sănătate Publică (THL) a decis „suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informații și se poate evalua o posibilă cauzalitate”, au comunicat reprezentanții THL, precizând că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie, potrivit Agerpres.

Pentru a îndulci tonul, Autoritatea finlandeză de Sănătate Publică susține că a luat această măsură doar din „precauție”, fără a avea „certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin” - deși se manifestă după vaccinare -, iar simptomele observate sunt „extrem de rare”. Rare, dar fatale!

La o săptămână după izbucnirea scandalului european privind reacțiile adverse severe raportate în urma vaccinării cu serul AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a considerat, joi, că este necesar să se continue vaccinarea cu produsul anglo-suedez, care ar fi „sigur și eficient” și nu ar fi legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge.

Cu toate acestea, EMA a precizat că nu este în măsură „să excludă definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca și tulburările „rare” de coagulare.

Finlanda este prima țară europeană care suspendă administrarea serului AstraZeneca după ce EMA și-a comunicat punctul de vedere, bazându-se mai degrabă pe dovezi din teritoriu decât pe considerații teoretice ale structurii birocratice din Amsterdam. Norvegia, Danemarca și Suedia, care suspendaseră deja vaccinarea cu AstraZenecs, au decis joi să aștepte elemente suplimentare înainte de a o relua. 

În schimb, România, care continuase folosirea dozelor de AstraZeneca din alte loturi decât cel italian, a decis vineri să îl reintroducă și pe acesta în campania națională de vaccinare, în ciuda mărturiilor din Italia privind nocivitatea lui potențială.