ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum anunța în urmă cu opt luni tot la noi, colaboratorul nostru Valerian Stan a chemat Facebook în judecată pentru că, utilizator al Facebook fiind și autor al unui articol („scriere publicistică istoriografică” - în înțelesul Legii dreptului de autor), compania pârâtă i-a înlăturat textul prin încălcarea propriilor proceduri; mai exact fără să-i indice ce anume "standard al comunității” ar fi încălcat.

Compania a nesocotit astfel ceea ce propriul Consiliu de supraveghere constatase într-un caz anterior identic cu al colaboratorului nostru - caz în care Consiliul a cerut repunerea pe platformă a textului atunci înlăturat. Articolul d-lui Stan critica în esență ceea ce el aprecia că ar fi o greșeală ca Mareșalul Ion Antonescu să fie considerat drept "erou național”, cum nu sunt puțini românii consideră că este. Iar pentru a-și motiva punctul de vedere Valerian Stan a adus mai multe exemple dintre cele care el crede că ar reprezenta răspunderi istorice serioase ale Conducătorul statului din perioada septembrie 1940 - august 1944 - între ele dezastrele de la Stalingrad și Cotul Donului (ultimul, cea mai mare catastrofă militară din istoria României, în care au pierit 150.000 de soldați români), respectiv cele (mai ales) anti-evreiești de la Odesa (toamna-iarna lui 1941) si cel de la Iași (iunie 1941).

În procesul deschis de Stan, ca să eludeze cu orice preț răspunderea clară care-i revine pentru înlăturarea articolului fără motivarea despre care am amintit, gigantul financiar se apără susținând nici mai mult nici mai puțin - și în mod evident tardiv - că articolul scos abuziv de pe platformă ar fi fost laudativ la adresa lui Antonescu.

Ceea ce face ca asupra reputației d-lui Stan să fie ridicat un mare semn de întrebare. Mai ales în condițiile în care timp de 33 de ani, după căderea comunismului, el a fost perceput ca un etalon al discernământului axiologic, inclusiv al celui presupus de judecățile privind istoria noastră și pe cei care au scris-o.

Primul termen al acestui proces cu o foarte mare miză este pe 2 martie curent, iar judecătoare este d-na Simona Maricela Pîslaru.