ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit luni cu o substanță roșie de manifestanți pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varșovia în cadrul căreia a dorit să marcheze împlinirea a 77 de ani de la victoria URSS, SUA și a aliaților europeni împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial, relatează AFP, citată de Agerpres. Nu pare a fi vorba de o substanță toxică deoarece atât el, cât și persoanele din jurul său - inclusiv unii dintre protestatari - care au fost atinse pe piele de lichidul roșu nu au pățit nimic, după cum se observă din filmările de la fața locului. VIDEO: 



Într-o filmare fără sonor difuzată de agenția de presă rusă RIA Novosti, diplomatul apare cu fața și cămașa pătate cu roșu; la fel sunt surprinse și alte persoane din jurul său. În spatele lor se văd drapele ucrainene fluturate de manifestanți.

Agenția citată de AFP precizează că ambasadorul rus urma să depună o coroană de flori la un cimitir din capitala poloneză, în care sunt înhumați soldați sovietici căzuți în ultimul război mondial.

Moscova a acuzat de mai multe ori „rusofobia” occidentalilor în general și a polonezilor în special, reamintește France Presse. Rusia a încercat să-și justifice invazia în Ucraina prin existența în această țară a unui presupus proiect anti-rusesc occidental și a unui „genocid” al populației rusofone de către „neonaziștii” ucraineni. 
 
Polonezii au motive întemeiate pentru sentimentele lor anti-rusești, având în vedere faptul că, în prima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial, țara lor a fost invadată atât de Germania, cât și de URSS, în urma unei înțelegeri secrete care a făcut ca și România să piardă Basarabia și nordul Bucovinei. După ce și-au văzut statul dispărând de pe hartă „grație” lui Hitler și Stalin, polonezii au avut de îndurat după Război și 45 de ani de regim comunist impus de Moscova, care a păstrat tot estul Europei sub influența sa până la destrămarea URSS, în decembrie 1991.