ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima săptămână, au existat două știri, ușor trecute cu vederea, care prezintă o serie de proiecte de lege adoptate pentru „binele cetățenilor”, care vizează introducerea tehnologiei de recunoaștere facială și colectarea datelor biometrice ale cetățenilor. De pildă, un prim exemplu ar fi legat de SUA, și de un proces care s-a iscat din pricina acestor practici ale Biroului Federal de Investigații, și despre care a scris findbiometrics
 
 
Membrii Congresului cer răspunsuri despre tehnologia de recunoaștere facială a FBI-ului

Trei membri ai Congresului au trimis o scrisoare publică directorului FBI, Christopher Wray, în care cer clarificări cu privire la utilizarea de către Birou a tehnologiei de recunoaștere facială. Scrisoarea se referă în primul rând la aspecte legate de confidențialitate, dar solicită, de asemenea, informații despre acuratețea tehnologiei de recunoaștere facială a FBI, având în vedere studiile care au constatat disparități rasiale în ceea ce privește performanța sistemelor de recunoaștere facială. Scrisoarea este semnată de reprezentantul Ted Lieu (D-Calif.), de reprezentanta Yvette Clarke (D-N.Y.) și de senatorul Jon Ossoff (D-Ga.).

Interzicerea recunoașterii faciale din Portland a generat primul proces colectiv de acțiune în justiție

A fost intentat primul proces de acest fel care rezultă din interdicția de recunoaștere facială din Portland, Oregon. Ordonanța privind recunoașterea facială a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021; la scurt timp după aceea, reclamanții Brian Norby și Jacqueline May susțin că au fost supuși supravegherii prin recunoaștere facială la un magazin de proximitate numit "Jacksons". În această lună, ei au depus oficial un proces colectiv în care solicită despăgubiri de 1.000 de dolari pe zi pentru fiecare încălcare a ordonanței, cu daune totale estimate la 10.000.000 de dolari.

O firmă de investiții imobiliare soluționează procesul BIPA

The Connor Group, o firmă de investiții axată pe proprietăți imobiliare de lux, a acceptat o înțelegere de 237.000 de dolari în legătură cu utilizarea unui sistem de monitorizare a timpului și a prezenței prin scanarea amprentelor digitale pe care îl folosea pentru angajați. Procesul a susținut că The Connor Group nu a furnizat informațiile corespunzătoare și nu a obținut consimțământul necesar în conformitate cu Legea privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Illinois. Se așteaptă ca fiecare membru al grupului să primească o sumă de aproximativ 450 de dolari.

În continuare, tot mai multe companii se vor axa pe demararea unor proiecte de „recunoaștere” facială. Articolul citat aduce în discuție o parte dintre acestea: 

COMPANIA ZIGHRA:
 
-Va testa tehnologia de identitate digitală cu marina canadiană

Compania Zighra, cu sediul în Ottawa, a fost selectată să participe la un proiect pilot de identitate digitală cu Departamentul Apărării Naționale. Proiectul va fi derulat prin intermediul Marinei Regale Canadiene și pare să implice o abordare diferită a securității digitale față de sistemul de biometrie comportamentală pentru care Zighra este cunoscută. Într-o declarație, directorul executiv al Zighra, Deepak Dutt, a explicat că proiectul va folosi „senzori și algoritmi de învățare automată pentru a crea o rețea de identitate cu senzori care se adaptează și învață în mod dinamic din interacțiunile om-mașină și mașină-mașină". Marina Regală Canadiană a testat anterior, anul trecut, tehnologia de biometrie comportamentală a Zighra.

OwnID aduce Passkeys la Shopify Plus

OwnID a lansat un nou plugin care permite suportul passkey pentru magazinele Shopify Plus, deschizând astfel calea pentru ca soluția inovatoare de autentificare fără parolă să se răspândească pe internet. Vestea vine după ce OwnID a lansat luna trecută un plugin WordPress care a adus suportul passkey pentru site-urile cu magazine WooCommerce. Citiți articolul nostru complet.

Lansări de produse de la IronVest, RecFaces, FPC și Lenovo

IronVest a lansat oficial aplicația sa de securitate emblematică. Disponibilă pe mobil sau ca aplicație bazată pe browser, soluția IronVest este concepută pentru a bloca parolele și datele personale, cum ar fi adresa de domiciliu, în spatele autentificării biometrice. De asemenea, aceasta generează adrese de e-mail mascate și numere de telefon și cărți de credit virtuale. Într-o declarație, IronVest a precizat că în centrul soluției se află o "tehnologie patentată de prevenire a fraudelor, descentralizată și ermetică".

RecFaces a lansat un nou sistem biometric de monitorizare a timpului și a prezenței, denumit "ID-Time". Soluția se bazează pe recunoașterea facială și poate funcționa prin intermediul camerelor video IP, al PC-urilor sau al altor terminale. Lansarea soluției are loc după ce RecFaces a anunțat luna trecută că și-a mutat sediul central de la Moscova la Dubai.

Fingerprint Cards a lansat un nou senzor conceput în principal pentru aplicații de control al accesului. Noul model FPC1523 este rotund și de dimensiuni mai mici decât alte modele oferite de Fingerprints, spune compania. Acesta face parte dintr-un efort deliberat de a viza oportunitățile de pe piața de control al accesului, deoarece FPC încearcă să se extindă dincolo de piața volatilă a biometriei mobile în care și-a făcut un nume. De asemenea, compania a anunțat recent că senzorul său FPC1025 a fost integrat într-o soluție de control al accesului de la Nuki.

Lenovo a dezvăluit o nouă gamă de monitoare de calculator ThinkVision VoIP, iar modelele ThinkVision T27hv-30, ThinkVision T24mv-30 și ThinkVision T24v-30 sunt echipate fiecare cu camere cu infraroșu care permit recunoașterea facială prin intermediul platformei de securitate Windows Hello. Monitoarele au fost anunțate înainte de Consumer Electronics Show de luna viitoare, alături de alte oferte noi, inclusiv laptopuri și camere web.

Alcatraz AI obține un trio de certificări ISO

Alcatraz AI a obținut certificări pentru trei standarde ISO. ISO 27001se referă la securitatea activelor, cum ar fi datele financiare, datele angajaților și proprietatea intelectuală; ISO 27017 oferă linii directoare pentru securitatea cloud computing; iar ISO 27018 se referă la controalele care vizează protejarea informațiilor personale identificabile într-un mediu cloud. "Am construit platforma [noastră] cu criptare end-to-end și pentru a ne baza pe autentificarea facială care este de natură tranzacțională - fără a colecta sau a împărtăși vreodată informații personale de identificare", a afirmat Tina D'Agostin, CEO al Alcatraz. "Prin adăugarea acestor certificări recunoscute la nivel internațional, dovedim angajamentul nostru continuu de a oferi securitate și confidențialitate la nivel de întreprindere."

ȘI TOCMAI DE CRĂCIUN:

Personalul de securitate de la Radio City Music Hall a refuzat intrarea unui avocat a cărui firmă este implicată în procese împotriva proprietarului localului Madison Square Garden Entertainment. Kelly Conlon a fost identificată cu ajutorul sistemului de recunoaștere facială la sosirea cu trupa de cercetașe a fiicei sale la concertul "Christmas Spectacular" al trupei Rockettes. „Îmi știau numele înainte să le spun eu", a declarat ea pentru WNBC. „Știau firma la care eram asociată înainte să le spun. Și mi-au spus că nu aveam voie să fiu acolo".

Statele Unite ale Americii nu sunt singurele care au pus în lucru acest proiect de „recunoaștere digitală”. O altă știre trecută cu vederea de mass media, este prezentată prin intermediul unui blog, acolo unde ni se spune că și Rusia, țara care s-a declarat de atâtea ori împotriva valorilor occidentale, a pus acest sistem în aplicare și chiar a constituit un program de stocare a tuturor datelor, inclusiv a vocii cetățenilor. Întrebarea care se pune este care dintre cele două națiuni sunt mai „democrate”, dat fiind același mecanism de funcțiune? 

Redăm mai jos articolul publicat de Edward Slavsquat, pe Substack:

Miercuri, Duma de Stat a adoptat un proiect de lege care reglementează colectarea și stocarea datelor biometrice în Rusia.

Pentru a preveni utilizarea abuzivă sau manipularea necorespunzătoare a datelor biometrice de către întreprinderile private, legislația prevede ca toate scanările faciale și mostrele de voce să fie stocate într-un sistem biometric centralizat și unificat (UBS).

Un comunicat de presă publicat de Duma de Stat susține că proiectul de lege „protejează" datele biometrice ale rușilor și garantează că colectarea acestor date este complet voluntară.

Sună destul de bine. Ce nu ar fi de apreciat? Ei bine, pentru început...

1. Sistemul biometric unificat al Rusiei va fi controlat și operat de o societate comercială
2. Proiectul de lege ar trebui să oprească profiturile și abuzurile fără scrupule ale corporațiilor și întreprinderilor. Soluția ingenioasă? Să dea datele biometrice ale țării unei societăți comerciale:

Gardianul datelor biometrice din Rusia, Centrul pentru tehnologii biometrice SA (societate pe acțiuni), are următoarele părți interesate: Rostelecom (49%), Guvernul rus prin intermediul Agenției Federale de Gestionare a Proprietății (25%) și Banca Rusiei (25%).

Banca Rusiei - la fel ca toate băncile centrale prietene - nu este o agenție guvernamentală. Rostelecom, care a fost desemnat inițial unicul operator al UBS, este parțial deținut de stat, dar guvernul nu are o participație majoritară.

Deci, practic, guvernul predă datele biometrice ale Rusiei unei întreprinderi comerciale pe care nu o controlează.

„Este demn de remarcat faptul că statul nu va avea o participație majoritară în această SA", a raportat Katyusha.org.

Reacționând la adoptarea proiectului de lege, un comentator rus proeminent a remarcat:

Legea este parte integrantă a sistemului emergent de guvernare digitală ("Statul ca platformă"), după modelul Băncii Mondiale, care presupune crearea unui profil digital al cetățeanului și a banilor digitali sub controlul structurilor private.

Dar mai multe despre acest aspect mai târziu.

2. Proiectul de lege a fost trecut în grabă prin Duma. De ce?
Întâmplător, proiectul final al proiectului de lege a fost ascuns de legislatori până în ultimul moment - încălcând propriile reguli ale Dumei:

[Legiuitorii] erau atât de grăbiți încât au scuipat chiar și pe regulamentul Dumei de Stat. După cum a scris Nina Ostanina [președintele Comisiei pentru familie, femei și copii din Duma de Stat] pe canalul său de Telegram, deputații ar trebui să primească textul proiectului de lege cu trei zile înainte de vot pentru a-l putea studia, iar acest proiect de lege a fost introdus în baza de date a Dumei de Stat abia în această seară.

De fapt, proiectul de lege a trecut de prima lectură înainte de a fi pus la dispoziție pentru a fi citit - ceea ce înseamnă că deputații nu au avut practic timp să examineze conținutul proiectului de lege înainte de al doilea și al treilea vot.

Nakanune a raportat:

Documentul a fost adoptat fără a fi discutate amendamentele, care au apărut chiar înainte de a doua lectură. De fapt, mulți deputați au votat pentru o lege pe care nu au citit-o.

Deputatul Dumei Nikolay Kolomeitsev (Partidul Comunist) a descris adoptarea în grabă a proiectului de lege ca fiind „o încălcare flagrantă a tuturor normelor posibile":

„Nu cred că vicepreședintele Piotr Tolstoi a avut timp să o citească el însuși pe toată. Ne-am angajat pe calea pe care Duma nu ar fi trebuit să o urmeze niciodată. Sfidând unipartidul Rusia Unită, deputații de la O Rusie Justă-Pentru Adevăr au votat împotriva proiectului de lege, condamnând legislația drept "sabotaj", a scris acesta pe Twitter.

Autorul blogului continuă disputa pe această temă, comparând colectarea „voluntară” a datelor biometrice cu vaccinarea obligatorie.

Dacă acest proiect de lege este inofensiv și nu conține nimic nefast, de ce să încălcăm normele legislative și să îl trecem în grabă prin Duma?

3. Colectarea datelor biometrice va fi într-adevăr "voluntară"?

În ultimele săptămâni, activiștii au făcut lobby împotriva adoptării proiectului de lege. Protestele publice au dus la concesii: După intervenția Patriarhului Kirill, au fost adăugate amendamente care (se presupune) că asigură caracterul "voluntar" al colectării datelor biometrice.

Sunt aceste modificări suficiente?

Duma de Stat susține că această nouă lege „stabilește că colectarea datelor biometrice este un proces absolut voluntar, iar colectarea datelor biometrice ale minorilor va fi efectuată numai cu acordul părinților".

Dar opțiunea de refuz necesită mai mult decât un simplu „nu, mulțumesc". După cum detaliază chiar comunicatul de presă al Dumei de Stat, rușii vor trebui să depună o cerere scrisă dacă nu doresc să predea datele lor biometrice.

Ca și în cazul regimului de vaccinare coercitivă al Rusiei, ceea ce constituie "consimțământul voluntar" este deschis la interpretare. Rușii înțeleg în mod clar pericolul.

În mod formal, legea stabilește o interdicție privind colectarea forțată a datelor biometrice și dreptul unui cetățean de a refuza.

Cu toate acestea, potrivit multor experți, acest drept este completat de un alt drept - dreptul statului de a nu furniza niciun serviciu unei persoane care nu prezintă datele biometrice. Această tehnologie a fost deja testată în cazul vaccinării formal „voluntare" COVID, fără de care oamenii au fost suspendați de la muncă fără plată.

Peste 85.000 de scrisori împotriva proiectului de lege au fost trimise la Duma de Stat. Yana Lantratova, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru educație din Duma de Stat, a declarat că numai ea a primit peste 800 de apeluri și împărtășește îngrijorarea oamenilor cu privire la scurgerile de date biometrice.

„Publicului nu i s-a spus în ce scop [guvernul] dorește să le sistematizeze datele și de ce organizațiile comerciale vor avea acces la bazele de date", a spus ea.

Deputatul Mihail Delyagin a declarat că și el „a votat împotriva lagărului de concentrare electronic, deși îmbunătățit radical și cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse și al HRC [Consiliul pentru Drepturile Omului din Rusia]".

Ceea ce ne aduce la punctul nostru final: nu este puțin ciudat că legislatorii ruși promovează un proiect de lege privind biometria extrem de nepopular, la exact un an după ce au încercat să forțeze adoptarea unei legi naționale extrem de nepopulare privind codurile QR?

4. Biometrie - ca și codurile QR, dar mai bună?

Se întâmplă ceva foarte ciudat - care amintește de șmecheria legislativă care a avut loc în urmă cu douăsprezece luni. Asemănările au fost observate de presa rusă:

Proiectul de lege privind datele biometrice ... a dobândit multe atribute interesante. La fel ca acum un an, din nou în ajunul Anului Nou, urmează să fie examinat un proiect de lege care este respins de majoritatea covârșitoare a cetățenilor și a experților. Cu un an în urmă erau coduri QR, acum sunt date biometrice, care, din anumite motive, trebuie reglementate urgent.