ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„În octombrie 1916 doi ofițeri britanici au urmărit retragerea de la Predeal a unui regiment românesc până la Ploiești. Corpul de comandă al regimentului plecase cu automobilele la Ploiești și soldații au fost lăsați să se descurce singuri. Caracterizarea generală a acestor soldați făcută de ofițerii britanici: rezistenți, îndrăzneți și optimiști – și-au continuat marșul fără nici un fel de dezordini pe o distanță de 70 de kilometri, în lipsa ofițerilor. Concluzia britanicilor a fost că acești soldați trebuie sprijiniți pentru a continua lupta, ceea ce s-a materializat sub forma misiunilor aliate care au reformat integral armata română în anul 1917. Anul 1918 a fost realizat de cei care au fost rezistenți îndrăzneți și optimiști în ciuda tuturor dificultăților, chiar și în lipsa corpului de comandă”, spune jurnalistul George Damian în preambulul comunicatului despre lansarea proiecului Saecularia.ro.

Conferința de lansare a proiectului Saecularia.ro a avut loc la Muzeul Municipiului București pe 4 iunie 2018 în prezența decanului Facultății de Istorie Universitatea București, Florentina Nițu, prodecanului Facultății de Istorie Universitatea Oradea Gabriel Moisa și a scriitorului Aurel Ștefanachi, directorul editurii Tipomoldova din Iași. Florentina Nițu a anunțat sprijinul Facultății de Istorie pentru proiectul Saecularia, iar Gabriel Moisa a prezentat proiectele Universității din Oradea dedicate aniversării Centenarului României. Scriitorul Aurel Ștefanachi a prezentat volumul „România: Documentele Marii Uniri 1918” care reunește documentele fundamentale ale anului 1918.

Obiectivele proiectului Saecularia prezentate cu prilejul lansării:

- să popularizeze în spațiul online cât mai multe imagini fotografice din anul 1918, în acest scop desfășurându-se o cercetare în arhive pentru identificarea a cât mai multe fotografii inedite sau puțin cunoscute;
- să aducă în spațiul online fotocopii ale cât mai multor documente de arhivă legate de evenimentele anului 1918;
- să promoveze o implicare cetățenească în contextul aniversării a 100 de ani de la unirea românilor, în acest sens va fi organizat un concurs prin care participanții să fie încurajați să fotografieze monumente dedicate Primului Război Mondial din localitățile lor, participanții urmând să fie premiați cu cărți închinate anului 1918;
- să țină o cronică periodică dedicată evenimentelor și volumelor dedicate anului 1918

Așteptăm orice fel de inițiative pentru parteneriat la contact@saecularia.ro