ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mandatul unuia dintre judecătorii de la CCR expiră în câteva luni. Situație care alimentează speculațiile de presă conform cărora cea care îi va lua locul la Curtea Constituțională lui Petre Lăzăroiu ar putea fi Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă a DNA ar avea susținerea președintelui Klaus Iohannis, care și-a mai trimis la CCR o ”favorită”, pe Livia Stanciu, suține Antena 3.

Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție printr-un decret emis, pe 9 iulie, de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale.

După revocare, Secția pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruța Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcția de procuror general al României.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruța Kovesi să fie delegată la Parchetul General - Serviciul de îndrumare și control.

Pe 15 octombrie 2018, ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara că Laura Codruța Kovesi trebuie să plece de la Parchetul General dacă nu are grad profesional corespunzător, conform noilor reglementări introduse prin ordonanța de urgență de modificare a legilor Justiției.

„Pentru procurorii de la DNA și DIICOT se prevăd niște condiții: vechime în profesie, să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire profesională. La procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă. Prin ordonanța de urgență am introdus un alineat nou, în care spunem că, pentru a fi numiți în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă și gradul profesional egal cu cel corespunzător cu al parchetului de pe lângă curtea de apel. Dacă (Kovesi - n.r.) are gradul de tribunal, nu poate să rămână la PÎCCJ, pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal la PÎCCJ, peste curtea de apel”, declara atunci Tudorel Toader.