ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justiției cu privire la refuzul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a participa la audieri, și să îi solicite să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor.
 
Propunerea făcută de Liviu Pleșoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.

Oana Florea, președintele comisiei, a declarat că membrii comisiei își vor continua activitatea și vor supune prin vot ce decizie vor lua cu privire la refuzul lui Kovesi de a se prezenta la audieri, variantele luate în calcul fiind sesizarea Ministerului Justiției sau depunerea unei plângeri penale.
 
Până acum, Kovesi a refuzat de două ori să se prezinte în fața comisiei de anchetă. În ultima scrisoare prin care declina invitația, șefa DNA spunea scurt că „Având în vedere că nu am cunoștință despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la ședința comisiei de anchetă”. 

Răspunsul a venit deși președintele comisiei de atunci, Mihai Fifor, îi precizase că refuzul persoanelor invitate la comisie de a se prezenta sau a pune la dispoziție informațiile solicitate, documente, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicarea aflării adevărului, ceea ce poate duce la sesizarea organelor de urmărire penală.
 
Jurnalistul Dan Andronic a afirmat recent că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.