ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat în weekend că dictatorul nazist Adolf Hitler ar fi avut „sânge evreiesc”. Declarațiile ministrului rus de Externe au stârnit, luni, indignare în Israel, potrivit Știri pe Surse.

„Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o teribilă eroare istorică”, a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid, potrivit CNN.

„Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism”, a mai spus el.

Lavrov a făcut aceste comentarii duminică, la televiziunea italiană, repetând afirmația că invazia sa în Ucraina are ca scop „denazificarea” țării.

Lavrov a ignorat faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu. Or, un evreu nu ar putea conduce un regim „nazist”.

„El (Zelenski . n.r.) aduce un argument: „ce fel de nazism poate manifesta dacă este evreu?”. S-ar putea să mă înșel, dar și Hitler avea sânge evreiesc. Asta nu înseamnă absolut nimic. Înțelepții evrei spun că cei mai înfocați antisemiți sunt de obicei evrei”, a declarat Serghei Lavrov.

Ministerul israelian de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus în Israel din cauza declarațiilor lui Lavrov.

Dani Dayan, care prezidează situl de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Israel, a declarat că este „complet nefondat” să se spună că Hitler era de origine evreiască și a criticat etichetarea de către Rusia a ucrainenilor drept naziști.

„La fel de grav este să-i numești naziști pe ucraineni, în general, și pe președintele Zelenski, în special. Aceasta, printre altele, este o distorsiune completă a istoriei și un afront grav adus victimelor nazismulu”, a declarat Dayan pe Twitter.