ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emigrația din România a crescut cu 287% în perioada 1990-2017, conform raportului privind migrația și plecarea specialiștilor, publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială. Conform aceluiași raport, peste 27% dintre angajații români care au specializări universitare locuiau în afara țării în anul 2017. Iar exodul continuă, observă jurnalistul Paul Cozighian într-un material publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România se golește de forțele sale vii”, relatează Mediafax.
 
Numărul nou-născuților a trecut de la 400.000 la sfârșitul anului 1989 (în momentul căderii regimului comunist) la 180.000 în 2018. De atunci, numărul copiilor născuți de părinți români în străinătate depășește numărul nașterilor din România, conform Le Figaro.
 
Românii cu un nivel înalt de educație - profesori, ingineri, informaticieni, inovatori, profesioniști în domeniul medical - se regăsesc în principal în lumea anglo-saxonă. Dar diaspora română include și muncitori, asistenți la domiciliu și, desigur, sezonieri, care lucrează în principal în Italia și Spania. Ei ar fi în prezent circa 3,5 milioane, doar în Europa de Vest, inclusiv aproape 500.000 în Franța. Majoritatea sezonierilor nu declară, fără dubii, veniturile în România, dar această lipsă de câștiguri pentru finanțele țării nu pare să îi deranjeze pe guvernanții de la București. Situația ar putea deveni dramatică, deoarece în mai puțin de zece ani România ar putea avea de două ori mai mulți pensionari decât salariați. „Și nimeni nu a elaborat cu adevărat o strategie pentru acest viitor incert”, regretă analistul politic Radu Magdin.
 
Analiza făcută de jurnalistul francez Paul Cozighian poate fi citită integral pe Mediafax.