România ar putea depăși în acest an Franța la producția de porumb, ceea ce ne-ar aduce pe primul loc în Europa. O spun jurnaliștii de la ziarul francez Le Monde, confiorm cărora România ar urma să recolteze în acest an între 14,5 și 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franța. Asta înseamnă că România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociației generale a producătorilor de porumb (AGPM), notează cotidianul francez.

„Agricultorii francezi nu au reușit să evite puterea românească. Țara lui Dracula vampirizează piața europeană a porumbului sau, cel puțin, o domină...Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii știu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munților Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpați. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioților lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export", scrie Le Monde.
 
Publicația menționată subliniază că producția de porumb a Franței a fost afectată de inundațiile din primăvară care au întârziat plantarea. Apoi căldura din vară a uscat terenurile. În ciuda acestor condiții climatice haotice, sectorul agricol francez a reușit să limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar dacă este vorba de o scădere față de cele 103 chintale obținute în 2017, dar trebuie menționat că anul trecut a fost vorba de o producție istorică, informează Agerpres. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că România va fi și anul acesta pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb, confirmând totodată datele furnizate de publicația franceză, fără a oferi cifre exacte în acest sens. 

„Ministerul Agriculturii confirmă ceea ce scrie publicație franceză. România va fi și anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât până la această dată din suprafața însămânțată s-a recoltat 87%. Urmează să finalizăm recoltatul porumbului în următoarele săptămâni”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews