ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este, de departe, campioana amenzilor date în starea de urgență, atât ca număr, cât și ca valoare, potrivit ziarului francez Le Monde. Publicația notează și că Guvernul încearcă să reconsidere decizia Curții Constituționale care a invalidat aceste amenzi foarte dure pe care le-au primit 300.000 de români.

Francezii dau exemplul lui Vasile Bundea, un inginer care își completează aproape religios declarațiile pe proprie răspundere, după ce la final de aprilie, a fost amendat cu echivalentul a 450 de euro, pentru că declarația pe care o avea la momentul respectiv avea data greșită. ”Am încercat să îi fac pe polițiști să înțeleagă, dar n-am reușit. Încă una și mi-am luat la revedere de la salariul pe întreaga lună. Amenzile sunt exagerate.”

Le Monde subliniază că România este campioana amenzilor de Covid-19 în Europa. Au fost date 300.000 de amenzi cu valori cuprinse între 450 și 4.500 de euro, în timp ce salariul mediu din țară este de doar 700 de euro. Statul ar fi avut de încasat 120 de milioane de euro, însă ”colecta” s-a încheiat pe 6 mai, după decizia Curții Constituționale.
 
Și americanii de la Fox News scriau luna trecută că aproximativ 200.000 de români au primit amenzi în valoare totală de 85 milioane de dolari în doar trei săptămâni de restricții, respectiv în perioada 24 martie - 19 aprilie, subliniind că această sumă este echivalentă cu impozitul pe profit plătit de companii în luna februarie 2020.