ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un virus inquiétant créé en Chine

Des chercheurs Chinois ont fabriqué un virus hybride de la grippe aviaire très dangereux. Des scientifiques tirent la sonnette d'alarme.

Utile ou dangereux? La communauté scientifique mondiale est en émoi depuis l'annonce, vendredi, dans la revue américaine « Science », de la création d'un dangereux virus hybride par des biologistes chinois. Alors que la Chine se débat avec une nouvelle énième épidémie de grippe aviaire, une équipe de chercheurs de l'université agricole du Gansu a donné naissance à un nouveau virus, mélangeant des gènes de H5N1 et de H1N1.

Le premier, qui a contaminé 628 personnes depuis 2003, mortel dans 60% des cas, peut être transmis à l'homme par les oiseaux, mais pas d'humain à humain. Le H1N1, apparu au Mexique en 2009, n'est pas réputé plus mortel qu'une grippe ordinaire mais il est hautement contagieux. Il aurait infecté un cinquième de la population mondiale lors de la pandémie de cette année-là, tuant 18 000 personnes.

Le but de l'expérience n'est pas clair

L'hybride made in China a pris le pire des deux, avec cette caractéristique inquiétante : il se transmet très facilement entre deux cochons d'Inde, via les voies respiratoires. Par un simple éternuement, par exemple. Conclusion des chercheurs chinois : le redoutable H5N1 n'a besoin que d'une toute petite mutation pour devenir transmissible entre mammifèresâ?

« Fallait-il donner ce coup de pouce à la nature juste pour démontrer cela  ? », grondent les spécialistes. La démonstration n'en vaut pas la chandelle au regard des risques. Une erreur de manipulation, une fuite, une mauvaise intention et un virus OGM de ce genre peut aisément « contaminer les gens, provoquer entre 100.000 et 100 millions de morts », estime Simon Wain Hobson de l'Institut Pasteur.

Pour Robert May, ancien président de l'Académie des sciences britannique, l'équipe chinoise a cédé à l'ambition plus qu'au bon sens. Le but de cette expérimentation n'est pas clair. « Ce genre de recherche est inutile à la fabrication d'un vaccin. S'il s'agissait uniquement de démontrer qu'une mutation le rend transmissible entre humains, c'est aussi vain que coûteux : on le sait déja, confirme le virologue de Pasteur Jean-Claude Manuguerra (lire ci-contre). Il y a deux ans, des recherches similaires, conduites aux Pays-Bas et aux Etats-Unis, s'étaient vues interdites de publication, par peur de récupération terroriste, et un moratoire décrété. Il a pris fine en janvier dernier.

Sursa ActiveNews acum dezactivată: LeParisien.fr

Citiți și După mai bine de trei ani, OMS închide oficial Circul COVID

 

Traducere automată:

Un virus îngrijorător creat în China

Cercetătorii chinezi au creat un virus hibrid extrem de periculos al gripei aviare. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă.

Util sau periculos? Comunitatea științifică mondială este agitată de la anunțul făcut vineri, în revista americană "Science", despre crearea unui virus hibrid periculos de către biologii chinezi. În timp ce China se luptă cu o nouă epidemie de gripă aviară, o echipă de cercetători de la Universitatea Agricolă din Gansu a creat un nou virus, amestecând gene din H5N1 și H1N1.

Cel dintâi, care a infectat 628 de persoane din 2003 și este fatal în 60% din cazuri, poate fi transmis la om de către păsări, dar nu de la om la om. H1N1, care a apărut în Mexic în 2009, nu este cunoscut ca fiind mai letal decât gripa obișnuită, dar este foarte contagios. Se crede că a infectat o cincime din populația mondială în timpul pandemiei din acel an, omorând 18 000 de persoane.

Scopul experimentului este neclar


Hibridul fabricat în China a luat ce este mai rău din ambele, cu caracteristica îngrijorătoare că se transmite foarte ușor între doi cobai prin intermediul tractului respirator. Printr-un simplu strănut, de exemplu. Cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că temutul H5N1 are nevoie doar de o mică mutație pentru a deveni transmisibil între mamifereâ?

"Era necesar să dăm o mână de ajutor naturii doar pentru a demonstra acest lucru?", se plâng specialiștii. Demonstrația nu merită riscul. O eroare de manipulare, o scurgere, o intenție greșită și un astfel de virus OMG poate cu ușurință "contamina oamenii, provocând între 100.000 și 100 de milioane de morți", estimează Simon Wain Hobson de la Institutul Pasteur.

Pentru Robert May, fostul președinte al Academiei Britanice de Științe, echipa chineză a cedat mai degrabă ambiției decât bunului simț. Scopul experimentului este neclar. "Acest tip de cercetare nu este necesar pentru a face un vaccin. Dacă ar fi vorba doar de a demonstra că o mutație o face transmisibilă între oameni, este pe cât de inutil, pe atât de costisitor: știm deja acest lucru", confirmă virusologul Pasteur Jean-Claude Manuguerra (vezi alăturat). În urmă cu doi ani, cercetări similare efectuate în Olanda și în Statele Unite au fost interzise la publicare de teama recuperărilor teroriste și a fost declarat un moratoriu. Acesta s-a încheiat în ianuarie anul trecut.