ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După legea insolvenței persoanelor fizice și darea în plată, parlamentarii ar trebui să voteze și proiectul de lege care să limiteze profitul recuperatorilor de creanțe. 

De aproape jumătate de an, legea este blocată la Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților. Adoptarea ei ar fi o lovitură pentru firmele de recuperare, dar i-ar ajuta pe datornici.
 
Legea care limitează profitul firmelor de recuperare a creanțelor a fost adoptată de Senat la începutul lunii octombrie. De atunci însă, a rămas blocată în sertarele Camerei Deputaților. Recuperatorii speră ca legea să rămână uitată în sertare.

Legea le-ar permite recuperatorilor să ceară de la datornici cel mult dublul sumei pe care au plătit-o pentru creanță. Proiectul ar fi în beneficiul datornicilor, iar furnizorii de servicii ar fi mai puțin interesați să vândă datoria, spun inițiatorii.

Potrivit unui contract de cesiune de creanțe obținut de Știrile TVR, o mare bancă din România a vândut datoriile clienților, în valoare de 34 de milioane de euro, unei firme de recuperări. S-a mulțumit cu un preț de un milion și jumătate de euro. Nici măcar 5% din totalul datoriei.

Chiar dacă legea spune foarte clar că o creanță se șterge după 3 ani, recuperatorii nu se lasă și merg la ușilor datornicilor pentru a le lua și ultimul leu.

O directivă europeană stabilește reguli clare pentru firmele de recuperări și limite pentru activitatea acestora. Ar fi trebuit să intre în vigoare la 21 martie, dar ANPC încă lucrează la modificarea legii.