ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doi ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, inițiatorul legii vine cu modificări. Pentru că mii de dosare au fost respinse din motive absurde, așa cum le numesc avocații. Inițiatorul legii, senatorul ALDE Daniel Zamfir, vrea ca în text să apară clar situațiile în care românii pot renunța la casele luate pe credite, informeaza Antena1.

 
De exemplu, unii judecători au considerat drept imposibilitate de plată doar moartea subită sau. o calamitate naturală. De la intrarea în vigoare a legii, în jur de opt mii de români au trimis notificări de dare în plată, potrivit datelor de la Banca Națională. Însă doar câteva sute au fost aprobate.

Multe dintre dosarele privind darea în plată au fost respinse de judecători din cauza interpretării noțiunii de impreviziune. Astfel că unii au considerat ca fiind o situație neprevăzută doar o calamitate, în timp ce alții au considerat impreviziune doar o moarte subită și nicidecum imposibilitatea de a mai plăti un credit sau pur și simplu pierderea unui loc de muncă.

Inițiatorul legii vrea ca darea în plată să fie aprobată și în următoarele situații: devalorizarea cu mai mult de 50% a imobilului, un curs valutar mai mare cu 20% față de momentul contractării creditului și cazul unei executări silite. Legea dării în plată a fost adoptată în aprilie 2016.