La doi ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, inițiatorul legii vine cu modificări. Pentru că mii de dosare au fost respinse din motive absurde, așa cum le numesc avocații. Inițiatorul legii, senatorul ALDE Daniel Zamfir, vrea ca în text să apară clar situațiile în care românii pot renunța la casele luate pe credite, informeaza Antena1.

 
De exemplu, unii judecători au considerat drept imposibilitate de plată doar moartea subită sau. o calamitate naturală. De la intrarea în vigoare a legii, în jur de opt mii de români au trimis notificări de dare în plată, potrivit datelor de la Banca Națională. Însă doar câteva sute au fost aprobate.

Multe dintre dosarele privind darea în plată au fost respinse de judecători din cauza interpretării noțiunii de impreviziune. Astfel că unii au considerat ca fiind o situație neprevăzută doar o calamitate, în timp ce alții au considerat impreviziune doar o moarte subită și nicidecum imposibilitatea de a mai plăti un credit sau pur și simplu pierderea unui loc de muncă.

Inițiatorul legii vrea ca darea în plată să fie aprobată și în următoarele situații: devalorizarea cu mai mult de 50% a imobilului, un curs valutar mai mare cu 20% față de momentul contractării creditului și cazul unei executări silite. Legea dării în plată a fost adoptată în aprilie 2016.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews