ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Exact ca la Roșia Montană, liderii politici au fie interese directe fie lucruri „mai importante” de negociat iar presa este anesteziată cu sume totale de ordinul milioanelor de euro, scrie romaniacurata.ro, care trage un ultim semnal de alarmă asupra legii care urmează să fie votată de parlamentul României și prin care țara noastră ar  urma să renunțe la impozitarea veniturilor suplimentare obținute de companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră. 

„Cetățenii sunt ultima linie de apărare în fața unui jaf de proporții istorice”, se spune în articolul prin care românii sunt îndemnați să își sune deputatul pe care l-au ales și să-l întrebe dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră.  Cei de la România Curată subliniază că acesta este votul cu cea mai mare miză financiară din istoria Parlamentului României.


„Parlamentul este chemat începând de azi, în sesiune extraordinară, să aprobe prin lege cedarea dreptului de exploatare a gazelor din Marea Neagră în schimbul unor redevențe derizorii, care ar provoca pierderi la bugetul public de ordinul a cel puțin 10 miliarde de euro.

Adică destui bani pentru construirea a încă 1000 de kilometri de autostradă în următorii 10-20 de ani, sau chiar mai mult în caz că se descoperă și alte rezerve.

Amploarea pagubei ar fi cel puțin dublă față de privatizarea Petrom, când redevențele de batjocură au provocat o pierdere de jumătate de miliard de dolari pe an vreme de mai mult de un deceniu.

De data asta, în forma care a trecut deja prin Senat (pe repede-înainte, cu 87 de voturi pentru – PSD, ALDE, PNL, PMP și 17 abțineri – USR, UDMR), redevența ar urma să fie de până la 13% din valoarea efectivă a gazelor, însă fără vreo impozitare suplimentară a profiturilor, uzuală în toate contractele de acest fel, în toată lumea, chiar și în România.

În cazul gazelor extrase din exploatări pe uscat, după liberalizarea prețurilor, statul a introdus o taxă suplimentară care din 2017 ajunge la 80% din ce depășește 85 lei / MWh.

Pentru exploatările offshore, lobby-ul concesionarilor cere ca această taxă pur și simplu să dispară. Iar Senatul deja s-a conformat… Acum, deputații sunt zoriți să voteze aceeași nenorocire.

Legea exploatărilor offshore trebuie să se bazeze pe un calcul solid și ambițios referitor la banii pe care trebuie să îi încaseze de pe urma unei resurse care îi aparține potrivit Constituției”, scrie romaniacurată.ro.