ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul legii pensiilor, reexaminată ca urmare a deciziei Curții Constituționale, fiind înregistrate 197 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 70 abțineri, anunță antena3.ro

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă președintelui României pentru promulgare.

Parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat că legea pensiilor elimină inechități din sistemul de pensii și a acuzat USR de „ipocrizie”.

În modificările aprobate de comisii se precizează că plata contribuțiilor la sistemul public de pensii este asigurată de angajat, iar aceste obligații financiare sunt colectate și distribuite mai departe de angajatorul. Din textul legii au fost, totodată, eliminate condițiile de vârstă și de stagiu minim de cotizare pentru acordarea pensiei de invaliditate. Toate celelalte articole pentru care nu s-a cerut reexaminarea au rămas în forma aprobată inițial de Parlament. Acestea prevăd, între altele, recalcularea pensiilor aflate în plată, cu păstrarea cuantumului cel mai avantajos pentru fiecare pensionar. Studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă, iar femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, se vor putea pensiona cu șase ani mai devreme, la cerere.