Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul legii pensiilor, reexaminată ca urmare a deciziei Curții Constituționale, fiind înregistrate 197 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 70 abțineri, anunță antena3.ro

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă președintelui României pentru promulgare.

Parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat că legea pensiilor elimină inechități din sistemul de pensii și a acuzat USR de „ipocrizie”.

În modificările aprobate de comisii se precizează că plata contribuțiilor la sistemul public de pensii este asigurată de angajat, iar aceste obligații financiare sunt colectate și distribuite mai departe de angajatorul. Din textul legii au fost, totodată, eliminate condițiile de vârstă și de stagiu minim de cotizare pentru acordarea pensiei de invaliditate. Toate celelalte articole pentru care nu s-a cerut reexaminarea au rămas în forma aprobată inițial de Parlament. Acestea prevăd, între altele, recalcularea pensiilor aflate în plată, cu păstrarea cuantumului cel mai avantajos pentru fiecare pensionar. Studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă, iar femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, se vor putea pensiona cu șase ani mai devreme, la cerere. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews