ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

Legea prevede acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani, respectiv vârsta până la 18 ani pentru cei cu dizabilități, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decise de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea va fi însoțită de o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se va plăti din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat. Sumele pentru plata indemnizației se iau din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi înapoiate Fondului, potrivit unei proceduri stabilite de Guvern.

Camera Deputaților a adoptat, joi, în calitate de for decizional acest act normativ.