ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:45 Legea care stabilește restricțiile pentru starea de alertă a fost votată de parlamentari, miercuri seara, cu 258 de voturi „pentru”, anunță TVR. Procedural, este nevoie ca Președintele Klaus Iohannis să promulge actul normativ, iar mai apoi legea ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial.
 
Comisia juridică a Camerei a dat, miercuri, un raport favorabil proiectului Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări - actul normativ va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial și se pot deschide centrele comerciale cu suprafață mai mică de 15.000 mp.
 
Știrea inițială

Deputații din Comisia Juridică au fost convocație pentru o nouă ședință, după ce legea care prevede măsurile dispuse în perioada de urgență a fost adoptată greșit. În proiectul de lege au fost introduse mai multe sancțiuni pentru fapte care nu există. Motivul: deputații juriști au respins articolul care prevede măsurile respective.
 
Plenul Camerei Deputaților a început miercuri seară dezbaterea legii care reglementează măsurile privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus, conform Digi24.
 
Liderii de grup au decis să revină asupra amendamentului neconstituțional adoptat în Comisia Juridică. Este vorba despre amendamentul ce prevede legea intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.În cazul în care amendamentul este respins, legea va intra în vigoare cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare. Astfel, în zilele de vineri sâmbătă și duminică nu pot fi restricții.

Ce magazine pot fi deschise în timpul stării de alertă
 
În perioada stării de alertă pot fi deschise centrele comerciale mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați, așa cum prevede noul raport elaborat de deputați în Comisia Juridică. De asemenea, pot fi deschise terasele pe perioada stării de urgență.


Purtarea măștii devine obligatorie
 
Conform legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun.

A fost păstrat amendamentul care prevede intrarea în vigoare a legii la data publicării în Monitorul Oficial, pentru a acoperi și perioada 15-18 mai, chiar dacă articolul este neconstituțional. Dacă legea nu este contestată la CCR, produce efecte după publicarea în Monitor.

Ce amenzi sunt prevăzute în timpul stării de alertă
 
În legea care reglementează starea de alertă, au fost introduse măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației. Sunt prevăzute și amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor. De asemenea, autoritățile pot, în baza legii, restricționa organizarea și desfășurarea unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Se poate restrânge sau interzice circulația persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.

Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.

Ministerul Educației trebuie să asigure măști pentru elevi
 
Starea de alertă se declară prin Hotărâre a guvernului, aprobată în termen de 5 zile de Parlament, dacă se aplică la peste jumătate din teritoriul național.

Parlamentul lasă posibilitatea ca după starea de alertă, dacă situația o impune, să se revină la starea de urgență. „Măsurile aplicate pe durata stării de alertă se reevaluează în cazul instituirii stării de urgență potrivit art. 93 din Constituția României, republicată, în baza analizei factorilor de risc”, se precizează în lege.

Ministerul Educației și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București are obligația de a asigura elevilor și personalului didactic și nedidactic implicat, pe toată durata activităților didactice desfășurate în clasă, numărul necesar de măști de protecție ce vor fi purtate obligatoriu în spațiile închise din incinta unităților de învățământ.