ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legendarul actor Kirk Douglas a murit, miercuri, la vârsta de 103 ani, a declarat fiul său Michael Douglas pentru revista People, relatează Reuters. 
„Cu o tristețe imensă frații mei și cu mine anunțăm că Kirk Douglas ne-a părăsit astăzi la vârsta de 103 ani'', a afirmat Michael Douglas într-o declarație exclusivă pentru publicația citată.

„Pentru lume, el a fost o legendă, un actor din epoca de aur a cinematografiei (...) un umanist al cărui angajament față de justiție și cauzele în care a crezut au creat un standard la care să aspirăm”, a menționat cunoscutul actor Michael Douglas. 

După o carieră care numără peste 90 de filme, un stil spontan remarcabil și un dinamism sufletesc impresionant, Kirk Douglas rămâne, poate, actorul cu cea mai spectaculoasă viață personală, cel puțin la fel de spectaculoasă precum cariera sa: a iubit, a înșelat, a fost părăsit, a crescut mulți copii, a trecut prin dramatica încercare a morții unuia din fiii săi, a fost judecat, apoi iertat, s-a jucat cu nepoții și, deși niciunul din legendarele sale roluri nu a primit un Oscar, este unanim apreciat pentru ceea ce a dăruit lumii artistice mondiale, fiind unicul supraviețuitor al epocii sugestiv denumite „Hollywoodul de Aur”.


Născut pe 9 decembrie 1916, la New York, sub numele Issur Danielovitch Demsky, a devenit celebru grație rolului Spartacus. De-a lungul carierei, a jucat în peste 90 de filme. Ultima dată, a jucat în 2004.

În 1996, Kirk Douglas a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia s-a recuperat, însă capacitatea de a vorbi i-a fost afectată. De atunci, actorul era supravegheat în permanență de o asistentă.

Crescut în sărăcie, și-a descoperit talentul pentru actorie în timpul liceului. În adolescență, a avut mai multe slujbe, inclusiv ca luptător într-un bâlci, ca să își poată permite să urmeze cursurile facultății, primind o bursă și a ajuns la Academia de Artă Dramatică Americană.

Nu a jucat rolul romanticului. Timp de un deceniu a fost star la Hollywood și a primit trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din filmele „Champion”, „Van Gogh/ Lust for Life” și „The Bad And The Beautiful”.
Ca actor pe marele ecran, Kirk Douglas a avut de luptat cu două tradiții. A sosit la Hollywood când vechiul sistem al studiourilor era pe cale de dispariție, în opoziție cu ascensiunea strălucitoare a unor staruri ca Lauren Bacall, Linda Darnell, Jane Greer și Ann Sothern. În același timp, a avut o febrilă, introspectivă calitate, care i-a permis să se alieze cu noua generație de actori.

După ce a interpretat unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, în filmul regizat de Vincente Minnelli, „Lust for Life”, actorul a dezvăluit că a fost atât de afectat de viața bulversată a artistului, așa încât a fost greu să-și revină din acea stare. Soția lui povestea că era atât de obsedat de rol, încât „venea acasă cu barba lui mare și roșie ca Van Gogh, purtând acele cizme greoaie, și călcând apăsat prin jurul casei, încât era înfricoșător”.

Kirk Douglas s-a împotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea scenaristului Dalton Trumbo să scrie scenariul la „Spartacus” (1960), în care starul hollywoodian a jucat alături de Laurence Olivier.
 

A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz și Elia Kazan.

Kirk Douglas a câștigat un Oscar onorific în 1996, două Globuri de Aur , un premiu pentru întreaga carieră oferit de American Film Institute și un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Berlin.