ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În pline discuții privind reintroducerea Armatei obligatorii, o țară NATO ia decizia. Și în România s-a discutat despre stagii speciale pentru tineri, iar Germania vrea și ea să ia măsuri în acest sens, acuzând că nu ar avea cine să apere țara, în cazul unei invazii, scrie Știripesurse.

Letonia, țară membră NATO, a reintrodus stagiul militar obligatoriu într-o încercare de a descuraja intrarea forțelor rusești în Europa dincolo de Ucraina, a declarat Krisjanis Karins, ministrul de Externe din Letonia, pentru publicația The Telegraph.
 
Obligativitatea urmării stagiului militar a intrat în vigoare în luna ianuarie, cu câteva săptămâni înainte să se împlinească doi ani de la invazia rusească din Ucraina, un conflict care nu pare să se termine curând, citează Ziarul Financiar.

Bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani vor fi obligați să urmeze un an de serviciu militar, indiferent dacă locuiesc în țară sau peste granițe.

Cei care refuză pot fi amendați sau chiar încarcerați, deși există și o serie de excepții, precum afecțiunile medicale, părinții din familii monoparentale sau cei cu cetățenie duală care au îndeplinit deja un stagiu militar în altă țară. Decizia vine în contextul în care Letonia încearcă să-și îmbunătățească pregătirea militară prin creșterea numărului de militar, atât activi, cât și în rezervă, dar și prin investiții în armament.

Guvernul din Letonia crede că o astfel de mutare va trimite un mesaj către Moscova și ar avea potențialul de a descuraja acțiunile lui Putin.„Trebuie să fim la un nivel de pregătire la care generalii ruși și politicienii ruși să înțeleagă clar că nu pot înainta în Europa”, a declarat Krisjanis Karins, ministrul de Externe din Letonia.
 
La începutul acestei luni, Letonia, Estonia și Lituania au ajuns la un acord pentru a crea „o linie de apărare comună” de-a lungul frontierelor cu Rusia și Belarus. Detaliile exacte ale acestor mutări sunt încă negociate, dar acordul prevede sute de buncăre și mai multe instalații militare la graniță.

În Letonia, cei care se înscriu în stagiul militar vor primi un salariu lunar de până la 300 de euro și vor locui în barăci militare. Aceștia vor avea dreptul la permisie de maximum o lună.

Letonia vrea să adune o armată de 61.000 de oameni, împărțită între militari activi și militari în rezervă.

De când a fost reintrodusă armata obligatorie au existat suficienți voluntari, ceea ce a făcut ca autoritățile să nu înceapă încă înrolarea populației în mod obligatoriu.