ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lia Olguța Vasilescu a atacat Guvernul PNL, despre care spune că își bate joc de pensiile românilor. Fostul ministru al Muncii avertizează că, după 10 ani de contribuție la Pilonul II de pensii, un român va primi în medie 46 de lei la pensie, iar fondurile private de pensii pot fi un „Caritas”.

„Creșterea contribuției la 6% pentru pilonul II de pensii afectează pensia de stat, pentru că se diminuează procentul cotizat pentru pilonul I. Nu pilonul I e Caritas, că statele nu dau niciodată faliment, ci pilonul II poate fi Caritas. După 10 ani de contribuție la Pilonul II, e informație prețioasă, în contul mediu al unui român s-au strans 6.671 de lei. Dacă mâine ar ieși la pensie și ar trebui să primească 12 ani pensie, speranța de viață medie calculată, rezultă o pensie lunară de 46 de lei, adică 10 euro, asta este pensia medie pe Pilonul II. Dacă s-ar dubla înseamnă o pensie de 20 de euro. Cine se așteaptă la o pensie decentă, care să compenseze pensia de stat, se înșală amarnic”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu la Antena3.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susținea recent că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii, pentru că, altfel, celor născuți după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile., întrucât nu vor mai fi bani. „Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung”, a spus Cîțu, precizând că „cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.

Ministrul liberal de Finanțe susține că este necesară o reformă a sistemului de pensii, însă acest lucru nu se întâmplă peste noapte, putând dura și 20 de ani. „Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o refromă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.