ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Libanezii nu mai știu ce oră este. În ultima clipă, guvernul libanez a decis să amâne cu o lună începerea orei de vară, cel puțin până la sfârșitul Ramadanului. Abia joia trecută, guvernul libanez a anunțat decizia premierului interimar Najib Mikati de a muta începutul orei de vară la 21 aprilie. Unele instituții au urmat indicațiile, în timp ce altele au refuzat să facă acest lucru: mulți libanezi s-au trezit în situația de a trebui să jongleze cu programele de lucru și școlare în fusuri orare diferite, potrivit LaStampa, citată de diverse agenții de presă. 

Mulți politicieni și instituții creștine, inclusiv Biserica Maronită, cea mai mare din țară, au respins schimbarea orei.

Decizia nu a fost motivată, dar o înregistrare video a unei întâlniri între premierul interimar Mikati și președintele Parlamentului, Nabih Berri, scursă din presa locală, îl arată pe Berri cerându-i lui Mikati să amâne aplicarea orei de vară pentru a le permite musulmanilor să își termine postul Ramadanului cu o oră mai devreme. Mikati răspunde că a făcut o propunere similară, dar continuă spunând că punerea în aplicare a schimbării ar fi dificilă, deoarece ar cauza probleme cu orarele de zbor ale companiilor aeriene.

 Și Berri intervine: „Care zboruri?". În urma anunțului privind amânarea orei de vară, compania aeriană de stat libaneză Middle East Airlines a precizat că orele de plecare ale tuturor zborurilor programate de pe aeroportul din Beirut între duminică și 21 aprilie vor fi devansate cu o oră. Cele două rețele de telefonie mobilă din țară au trimis mesaje cetățenilor prin care le cer să își schimbe ceasurile pe manual și nu pe automat pentru a nu schimba ora la miezul nopții, deși în multe cazuri ora este oricum devansată.

În timp ce instituțiile publice sunt, în teorie, obligate să respecte decizia guvernului, multe instituții private, inclusiv posturi de televiziune, școli și întreprinderi, au anunțat că vor ignora decizia și vor trece la ora de vară duminică, așa cum era prevăzut anterior.