ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noua lege funciară prin care cetățenii străini persoane fizice au primit undă verde să cumpere la discreție pământ din România a făcut ca, în ultimii doi ani, prețurile terenurilor agricole să explodeze. Așa s-a ajuns ca prețul mediu pe hectar să ajungă la cel puțin 4000 de euro.

Deși costurile unui hectar de teren agricol sunt pe un trend ascendent, prețul mediu ajungând la cel puțin 4000 de euro pe hectar, terenul agricol din România este mult mai ieftin în comparație cu alte țări europene, potrivit antena3.ro.
 
Astfel, în Oltenia și în Moldova încă se mai poate cumpăra teren cu 3500 de euro pe hectar, deși în 2013 prețul era și de 800 de euro. 
 
În vestul țării, prețul mediu pe un hectar ajunge la 6.000 de euro, în timp ce în Dobrogea hectarul se vine și cu 7.000 de euro, datorită apropierii de port. Prețurile variază și în funcție de calitatea terenului.
 
Mulți dintre cei interesați să cumpere terenuri agricole sunt cetățeni străini. Deși nu există cifre oficiale, aceștia ar deține deja peste un milion de hectare de teren, adică aproximativ 11 la sută din totalul suprafeței disponibile.
 
România are terenuri și de 10 ori mai ieftine față de alte state europene. În Germania, prețul unui hectar de teren arabil costă și 50.000 de euro, în timp ce în Olanda hectarul se vinde cu peste 25.000 de euro. 
 
Prețurile terenurilor au crescut după ce în anul 2014 noua lege funciară le-a permis cetățenilor străini persoane fizice să cumpere la discreție pământ din România.