UDMR rămâne ostilă față de Ziua Națională a României, așa cum a făcut în ultimii ani de 1 Decembrie. 
 
Liderii UDMR Covasna nu au luat încă o decizie cu privire la participarea la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie în județ, cu prilejul Zilei Naționale a României și aniversării Centenarului Marii Uniri, însă dacă vor veni, vor dori să ia cuvântul cu privire la „experiența foarte, foarte tristă'' din ultimii 100 de ani cu privire la respectarea promisiunilor pentru minorități din Declarația de la Alba Iulia, a afirmat președintele județean al Uniunii, Tamas Sandor, potrivit Agerpres.

„Decizia o să o luăm pe parcursul lunii noiembrie, dar s-a ivit această posibilitate din partea noastră. Dar, dacă participăm, atunci vrem să luăm și cuvântul. Și dacă luăm cuvântul, vrem să și spunem ceva, iar ceea ce o să spunem o să fie experiența noastră de 100 de ani și, desigur, vom aminti articolele din Declarația de la Alba Iulia (...) Iar experiența noastră în 100 de ani este foarte, foarte tristă în ceea ce privește promisiunile cuprinse în Declarația de la Alba Iulia referitoare la minoritățile naționale", a declarat, pentru AGERPRES, liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean.

El a ținut să sublinieze că instituția pe care o conduce a contribuit financiar în fiecare an la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

„Consiliul Județean în fiecare an a fost coorganizator al acestor manifestări. Și anul acesta va fi coorganizator și, pe lângă municipiul Sfântu Gheorghe, al doilea finanțator al acestui eveniment", a mai spus Tamas Sandor.

Liderii UDMR Covasna nu au onorat nici anii trecuți Ziua Națională a României, deși au fost invitați de către reprezentanții comunității românești.

În 2017, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat pentru AGERPRES că respectă Ziua Națională a României, dar că pentru comunitatea maghiară nu este o „zi de sărbătoare".

„Aștept momentul în care Ziua națională a României poate să fie o sărbătoare pentru toți cetățenii României. 1 Decembrie nu este o asemenea zi (...) Eu respect, deci vreau să fie foarte clar, că noi respectăm ziua de 1 Decembrie, respectăm faptul că 90 la sută din populația României consideră că această zi este zi de sărbătoare, însă nu considerăm că trebuie să sărbătorim alături, în condițiile în care pentru noi nu este o zi de sărbătoare. Și vreau să subliniez că nu este zi de doliu. Deci, faptul că nu e zi de sărbătoare nu înseamnă că ar fi zi de doliu. Dar nu este zi de sărbătoare pentru noi. (...) Ne dorim ca să devină 1 Decembrie zi de sărbătoare și pentru noi și ar putea deveni zi de sărbătoare dacă s-ar respecta ce s-a promis pe 1 decembrie 1918 comunității maghiare. Sau o altă soluție ca să sărbătorim împreună de Ziua Națională a României ar fi să găsim o dată care să fie sărbătoare pentru noi toți cum ar fi, spre exemplu, Revoluția din Decembrie 1989", a declarat primarul Antal Árpád, care este și liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews