ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UDMR rămâne ostilă față de Ziua Națională a României, așa cum a făcut în ultimii ani de 1 Decembrie. 
 
Liderii UDMR Covasna nu au luat încă o decizie cu privire la participarea la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie în județ, cu prilejul Zilei Naționale a României și aniversării Centenarului Marii Uniri, însă dacă vor veni, vor dori să ia cuvântul cu privire la „experiența foarte, foarte tristă'' din ultimii 100 de ani cu privire la respectarea promisiunilor pentru minorități din Declarația de la Alba Iulia, a afirmat președintele județean al Uniunii, Tamas Sandor, potrivit Agerpres.

„Decizia o să o luăm pe parcursul lunii noiembrie, dar s-a ivit această posibilitate din partea noastră. Dar, dacă participăm, atunci vrem să luăm și cuvântul. Și dacă luăm cuvântul, vrem să și spunem ceva, iar ceea ce o să spunem o să fie experiența noastră de 100 de ani și, desigur, vom aminti articolele din Declarația de la Alba Iulia (...) Iar experiența noastră în 100 de ani este foarte, foarte tristă în ceea ce privește promisiunile cuprinse în Declarația de la Alba Iulia referitoare la minoritățile naționale", a declarat, pentru AGERPRES, liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean.

El a ținut să sublinieze că instituția pe care o conduce a contribuit financiar în fiecare an la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

„Consiliul Județean în fiecare an a fost coorganizator al acestor manifestări. Și anul acesta va fi coorganizator și, pe lângă municipiul Sfântu Gheorghe, al doilea finanțator al acestui eveniment", a mai spus Tamas Sandor.

Liderii UDMR Covasna nu au onorat nici anii trecuți Ziua Națională a României, deși au fost invitați de către reprezentanții comunității românești.

În 2017, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat pentru AGERPRES că respectă Ziua Națională a României, dar că pentru comunitatea maghiară nu este o „zi de sărbătoare".

„Aștept momentul în care Ziua națională a României poate să fie o sărbătoare pentru toți cetățenii României. 1 Decembrie nu este o asemenea zi (...) Eu respect, deci vreau să fie foarte clar, că noi respectăm ziua de 1 Decembrie, respectăm faptul că 90 la sută din populația României consideră că această zi este zi de sărbătoare, însă nu considerăm că trebuie să sărbătorim alături, în condițiile în care pentru noi nu este o zi de sărbătoare. Și vreau să subliniez că nu este zi de doliu. Deci, faptul că nu e zi de sărbătoare nu înseamnă că ar fi zi de doliu. Dar nu este zi de sărbătoare pentru noi. (...) Ne dorim ca să devină 1 Decembrie zi de sărbătoare și pentru noi și ar putea deveni zi de sărbătoare dacă s-ar respecta ce s-a promis pe 1 decembrie 1918 comunității maghiare. Sau o altă soluție ca să sărbătorim împreună de Ziua Națională a României ar fi să găsim o dată care să fie sărbătoare pentru noi toți cum ar fi, spre exemplu, Revoluția din Decembrie 1989", a declarat primarul Antal Árpád, care este și liderul UDMR Sfântu Gheorghe.