ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lideri ai românilor din Timoc au avut o întâlnire la Palatul Parlamentului cu membrii comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor Țării unde au denunțat politicile agresive ale autorităților sârbe de asimilare a populației românești din Timoc, transmite Romanian Global News.

Serbia nu respectă Protocolul privind drepturile minorităților semnat la Bruxelles, iar fără respectarea acestui protocol Parlamentul României nu va vota pentru integrarea Serbiei în UE, a fost concluzia intâlnirii de la București.

Standardizarea așa zisei limbi vlahe, hărțuirea permanentă a liderilor unor organizații românești, presiunile și hărțuirea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, presiunile asupra părinților care cer învățământ în limba română, au fost doar câteva din plângerile adresate parlamentarilor din România de către liderii românilor din Timoc.

De asemenea, liderii din Timoc s-au plâns de relația tensionată creată în comunitate de anumiți diplomați aflați la post la Belgrad și Zaicear și faptul că unul din acești diplomați, consulul general al României la Zaicear, a dezinformat o delegație parlamentară întoarsă de curând din Serbia, mințind în legătură cu liderul spiritual al românilor din Timoc, Părintele Boian(FOTO).
 
De 13 ani, Părintele Boian înfruntă autoritățile și Biserica din Serbia, care încearcă să blocheze slujbele religioase românești în Valea Timocului. Nu primește autorizații pentru construcția de biserici, dar tot a reușit să deschidă șase lăcașuri în care enoriașii vorbesc românește. Și sub nicio formă nu acceptă să fie numit vlah, pentru că vrea să se roage, să trăiască și să moară așa cum s-a născut: român.
 
În această vară, românii din Timoc au cerut, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, pentru al treilea an consecutiv, retragerea ambasadorului României la Belgrad, Daniel Banu, și a consulului din Zaicear, Iulian Nițu, pe care l-au acuzat că promovează o "politică antiromânească".