ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia nu-și va redeschide granița pentru importurile de cereale ucrainene, indiferent de decizia Comisiei Europene din această săptămână, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, potrivit Politico.

Importurile de cereale ucrainene, inclusiv grâu și porumb, sunt în prezent interzise pe teritoriul a cinci țări din estul UE - inclusiv Polonia, Ungaria și România - în baza unui acord încheiat cu Bruxelles-ul la începutul acestui an.
 
Este permis doar tranzitul către alte destinații. Restricțiile expiră vineri, iar Comisia nu a decis încă dacă le va lăsa să expire sau le va prelungi.

"Polonia nu va permite ca cerealele ucrainene să ne inunde. Indiferent de decizia oficialilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granițele", a declarat Morawiecki într-un mesaj pe platforma X, fostul Twitter.
 

Guvernul polonez a adoptat marți o rezoluție oficială prin care a cerut executivului UE să prelungească interdicția și a avertizat că Varșovia va impune o interdicție unilaterală dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Măsura ar încălca normele comerciale comune ale blocului și nu este prima dată când Varșovia amenință să facă acest lucru.
 
Problema produselor ucrainene mai ieftine care inundă piața poloneză ca urmare a războiului s-a dovedit a fi un factor de divizare înaintea alegerilor naționale din Polonia din octombrie.

Având în vedere că fermierii protestează față de afluxul de cereale ucrainene, pe care îl consideră o amenințare la adresa mijloacelor lor de trai, expirarea acordului ar putea avea consecințe politice pentru guvernul conservator condus de partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Morawiecki.

PiS a profitat de această problemă ca fiind unul dintre sloganurile sale electorale cheie. Mesajul lui Morawiecki a venit ca răspuns la o înregistrare video care evidențiază modul în care guvernul PiS pune pe primul loc interesele agricultorilor polonezi.

În condițiile în care majoritatea țărilor UE se opun restricțiilor la import, comisarul polonez pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a intensificat eforturile pentru a obține extinderea acestora.
 
Dacă restricțiile vor fi ridicate, a avertizat el recent, "vom avea o altă criză majoră în cele cinci state membre din prima linie. Poate chiar mai mare decât înainte".

Cu toate acestea, analiștii pieței locale susțin că nu există dovezi care să sugereze că acesta ar fi cazul.

"Prețurile globale ale cerealelor și, în consecință, prețurile din Polonia sunt semnificativ mai mici, iar oferta locală este suficient de mare pentru ca firmele să nu fie interesate să importe din Ucraina", a declarat un analist, Mirosław Marciniak, la începutul acestei săptămâni.

Kievul a amenințat că se va adresa Organizației Mondiale a Comerțului dacă interdicția rămâne în vigoare.
 
Nu este clar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va aborda această problemă în discursul său anual privind starea Uniunii, care va avea loc miercuri.
 
Diplomații UE se vor întâlni din nou vineri - ziua în care interdicția ar trebui să expire - ceea ce înseamnă că discuțiile ar putea dura până în ultimul moment.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews