ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La München, în Germania, a început Conferința de Securitate, care are în centrul discuțiilor războiul din Ucraina. La aproape un an de la declanșarea acestuia, se vor discuta strategii și actualități despre securitate și apărare. Franța este reprezentată la această reuniune de președintele Emmanuel Macron. În debutul conferinței, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a adresat un apel video în care a vorbit din nou despre sprjinul militar de care țara sa are nevoie, scrie RFI. 

Ediția din acest an este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El și-a explicat decizia de a nu invita o delegație rusă spunând că nu dorește să le ofere președintelui rus Vladimir Putin și guvernului său o platformă pentru propaganda lor. Spre deosebire de anii precedenți, au fost excluși de pe lista invitaților oficialități iraniene și reprezentanți ai partidului  „Alternativa pentru Germania”,  considerat extremist, scrie Agerpres.

La acest eveniment, România va fi reprezentată de ministrul Apărării Angel Tîlvăr, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. De asemenea, printre liderii statelor lumii se numără: Emanuel Macron, Olaf Scholz și vicepreședintele american Kamala Harris, Maia Sandu, sau ministrul chinez de Externe, Wang Li.
 
Conferința se va desfășura timp de trei zile, iar subiectul central va fi răzvoiul din Ucraina și agresiunea rusă.  Primele declarații din această după-amiază au fost făcute de Emanuel Macron, Volodimir Zelenski și Olaf Scholz.
 
 
 
Într-un discurs video, Zelenski a reafirmat necesitatea vitezei de acțiune și consolidare a armatei ucrainene de către statele lumii, pentru a lupta „împreună” împotriva inamicului. 

„Avem nevoie de viteză. Viteza de a încheia acordurile noastre, viteza livrărilor pentru a ne întări lupta, viteza deciziilor de limitare a potențialului rus. Nu există alternativă la viteză, pentru că viața depinde de viteză'', a susținut Zelenski.

În replică, Președintele Macron și-a confirmat din nou susținerea vizavi de cerințele Ucrainei.

Suntem pregătiți pentru un conflict prelungit în Ucraina. Spunând asta, nu-mi doresc. Dar mai ales dacă nu vrem, trebuie să fim credibili în capacitatea noastră de a susține acest efort”, a adăugat Emmanuel Macron.