ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a anunțat sâmbătă ruperea „tuturor relațiilor”, inclusiv în domeniul securității, între Autoritatea Palestiniană, pe de-o parte, și Israel și SUA pe de altă parte, după ce președintele american Donald Trump prezentase recent un controversat plan de pace pentru Orientul Mijlociu, considerat a favoriza statul evreu, informează AFP

Mahmoud Abbas a mai făcut declarații similare și în trecut, nefiind însă clar ce ar presupune o eventuală punere a lor în practică.

Declarația lui survine după respingerea planului american de către Liga Arabă, documentul elaborat de Donald Trump declanșând reacții vehemente în rândul palestinienilor.

„Vă informăm că nu vor mai exista nici un fel de relații cu voi (Israel) și Statele Unite, nici măcar în cooperarea din domeniul securității”, a afirmat Assad la o reuniune extraordinară a blocului pan-arab, ținută la Cairo.

Acesta a explicat că reacția sa vine ca urmare a „dezavuării acordurilor semnate și legitimității internaționale” de către SUA și Israel.

Potrivit liderului palestinian, Israelul va trebui să-și „asume responsabilitatea ca putere ocupantă” a teritoriilor palestiniene, în timp ce palestinienii își vor continua rezistența prin mijloace pașnice.

Reuniunea de la Cairo i-a adus împreună pe mai mulți înalți funcționari arabi, printre care și ministrul de externe al Arabiei Saudite și ministrul de stat pentru afaceri externe al Emiratelor Arabe Unite.

Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a afirmat că planul de pace promovat de SUA echivalează cu crearea „unui stat cu două categorii de cetățeni, ceea ce înseamnă un sistem de apartheid, deoarece face din palestineni cetățeni de mâna a doua”.

„E dreptul nostru să acceptăm sau să respingem (planul) ... deși, în realitate, propunerea americană pare a fi un dictat sau o ofertă care nu poate fi respinsă sau nici măcar discutată”, a adăugat șeful Ligii Arabe.

Organizația pan-arabă a respins planul lui Trump, motivând într-o declarație oficială că acesta a eșuat să întrunească „minimele drepturi și aspirații ale poporului palestinian”.

Totodată, liderii arabi au promis „să nu coopereze cu administrația SUA pentru implementarea acestui plan”.

Aceștia au insistat pentru o soluție bazată pe două state, evreu și palestinian, care să presupună pentru cel din urmă revenirea la granițele dinaintea Războiului de 6 zile din 1967, când Israelul a ocupat Cisiordania și Fâșia Gaza, și stabilirea capitalei în Ierusalimul de Est.

Din partea Israelului a reacționat rivalul premierului Benjamin Netanyahu în alegerile generale de luna viitoare, Benny Gantz, a criticat răspunsul palestinian, spunând că Abbas „nu ratează nici o ocazie pe care s-o respingă”.

„A sosit momentul să începem să lucrăm în folosul generațiilor viitoare și al păcii, în loc să rămânem încremeniți în trecut și să împiedicăm un viitor plin de speranță în această regiune”, a declarat  Benny Gantz.

Planul american propune ca Israelul să-și mențină controlul asupra orașului Ierusalim, disputat cu palestinienii, care să devină „capitală indivizibilă” a statului Israel. Însă palestinienilor ar urma să li se permită declararea unei capitale adiacente Estului Ierusalimului, anexat de Israel. 

Donald Trump a anunțat marți la Casa Albă acest „plan de pace” pentru Orientul Mijlociu, flancat de premierul israelian Benjamin Netanyahu și în prezența ambasadorilor arabi ai Bahreinului, Omanului și Emiratelor Arabe Unite.

Alte state arabe au formulat inițial răspunsuri bine calculate la planul american.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit sâmbătă cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, care a solicitat negocieri directe între israelieni și palestinieni. 
 
Abbas a spus Ligii Arabe că planul american reprezintă o „încălcare a acordurilor de autonomie” demarate la Oslo în 1993 de Israel și palestinieni.

Acordurile prevedeau și crearea Autorității Palestiniene, conduse în prezent de Abbas, și conturau granițele Cisiordaniei.

Acestea erau considerate cheia procesului de pace israeliano-palestinian, care a intrat în impas în anii următori semnării acordurilor.

Planul promovat de Donald Trump îi dă Israelului undă verde să anexeze Valea Iordanului, zonă strategică ce constituie circa 30% din Cisiordania, și toate cele peste 200 de colonii israeliene.

Mahmoud Abbas a arătat că, potrivit acestui plan, Israelul ar urma să anexeze Valea Iordanului de îndată, în timp ce palestinienii ar avea de așteptat 4 ani să-și dovedească „bunele intenții” până să primească un stat restrâns.

El a spus că va merge în curând la Consiliul de Securitate al O.N.U. să ceară o conferință internațională pentru relansarea negocierilor cu Israelul, sub auspiciile cvartetului diplomatic alcătuit din S.U.A., U.E., O.N.U. și Federașia Rusă.

„Însă nu vom accepta doar Statele Unite ca mediator. Am încercat deja acest lucru”, a adăugat Mahmoud Abbas.