ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa are valori creștine și trebuie să rămână cu valori creștine, iar pentru acest deziderat trebuie să colaboreze toate cultele religioase, a afirmat liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, la conferința de lansare a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, intitulată „Dumnezeu își ia revanșa? Geopolitica religiilor azi”, potrivit evz.ro.

Muftiul a declarat că datoria conducerii cultului musulman din România este de a preveni infiltrarea oricărei forme de radicalizare a comunității musulmane și a societății românești.
 
 „Instituția noastră promoveză un islam pur și nu un islam al ideologiilor. Ar trebui să se facă o distincție între islamul pur și interpretarea ideologică a islamului, care din păcate la ora actuală dă naștere acestui conflict între populații, între religii. Din păcate, în spatele interpretării ideologice a islamului stau anumite interese politice sau strategice”, a afirmat Iusuf Muurat.

Referitor la situația imigranților care au intrat pe teritoriul României, muftiul a afirmat că luat legătura personal cu aceștia. „Ca un subiect de dezbatere și de studiu pentru tinerii sociologi, consider că este oportun să se facă o analiză asupra acestora, ce au studiat despre islam, printr-o colaborare directă cu teologi musulmani. Prin studii putem să vedem ce pot ei să reprezinte pentru societatea românească pe viitor, dacă se pot integra, dacă pot să accepte valorile societății românești, dacă pot să accepte valorile tradiționale ale Europei”, a mai explicat muftiul.

Liderul cultului musulman a făcut și câteva afirmații surprinzătoare, prin care a apreciat valorile creștine și nevoia păstrării acestora în Europa.

„Vreau să afirm în fața dumneavostră: Europa are și va trebui să rămână cu valorile creștine. Permiteți-mi să fac o comparație: o Uniune Europeană fără valori spirituale, după părerea mea, este ca un copil la vârsta de 13 ani abandonat de ambii părinți. Din nefericire, la ora actuală, se încearcă ca țările europene să nu mai respecte valorile spirituale. Se încearcă o îndepărtare a europenilor de la propriile valori creștine. Nu vreau să fiu interpretat greșit, nu vreau să afirm pe viitor o mare parte din Europa va fi dominată de musulmani, dar pentru a promova valorile creștine este nevoie de o unitate între toate cultele creștine. Este nevoie de o unitate între toate cultele care se respectă unele pe celelalte. Și aici mă refer și la cultul mozaic, și la cultul musulman. Noi suntem deschiși pentru această colaborare. Susținem promovarea valorilor spirituale în rândul societății europene și în rândul societății românești.

Ceea ce mă bucură pe mine personal este faptul că încă poporul român este un popor care își practică valorile sale tradiționale. Cu toate că, din nefericire, la ora actuală, și la noi în țară au apărut idei și grupuri de persoane care ne fac pe noi să ne fac să ne îndepărtăm de aceste valori. Rolul nostru, al tuturor cultelor, este de a nu lăsa societatea într-un asemenea derapaj. O societate fără valori spirituale, o societate fără credință este precum nu ar mai exista și ar permite mult mai ușor radicalizarea din partea acestor imigranți”, a mai declarat muftiul.