ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat marți că nu va participa la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Serbia conduse de mediatorul special al Uniunii Europene, pledând în schimb pentru un rol sporit al SUA în acest dialog, transmite Reuters, citată de Agerpres

Kosovo și-a autoproclamat independența de Serbia în 2008 și a acceptat în 2013 un dialog mediat de UE cu Belgradul pentru a rezolva toate problemele litigioase.

În martie, șeful diplomației UE, Josep Borrell, l-a numit pe diplomatul slovac Miroslav Lajcak drept mediator special pentru Kosovo.

Dar Slovacia este una din cele cinci țări membre ale UE - alături de Cipru, Grecia, România și Spania - care nu au recunoscut independența Kosovo de Serbia.

„În fața noastră, am avea doi negociatori din țări care nu recunosc independența Kosovo”, le-a declarat Hashim Thaci jurnaliștilor la Pristina, referindu-se la Lajcak și Borrell, fost ministru spaniol de externe.

În schimb, președintele kosovar a declarat că s-ar alătura oricărei reuniuni organizate de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Emmanuel Macron.

„Dar nu sunt deloc înclinat să particip la un proces de negociere condus de Lajcak”, a mărturisit acesta.

Liderul de la Priștina și-a exprimat opinia că doar SUA, care au negociat acordul de pace din Bosnia în urmă cu 25 de ani și au condus atacurile aeriene ale NATO din 1999 care au pus capăt campaniei Serbiei împotriva insurecției albaneze în Kosovo, ar putea promova într-adevăr dialogul dintre Kosovo și Serbia.

Președintele american, Donald Trump, l-a numit recent pe Richard Grenell, fost ambasador al SUA în Germania, în funcția de emisar al Washingtonului la Pristina.

Până acum, Richard Grenell a negociat un acord pentru reluarea zborurilor comerciale directe și a traficului feroviar între Kosovo și Serbia.