ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marți Partidul Popular European (PPE) că are abordări marxiste și le-a cerut conservatorilor europeni să revină la poziții mai de dreapta în probleme precum migrația sau politicile privind egalitatea de gen, el estimând că în prezent popularii, socialiștii, liberalii și verzii europeni au abordări atât de asemănătoare încât alegătorii aproape că nu mai pot face deosebiri între ei, consemnează agențiile MTI și EFE, citate de Agerpres

„PPE era odată hotărât pro-democrație, anticomunist, pro-piață liberă, antimarxist, pro-națiune, pro-subsidiaritate, antibirocrație, inspirat de creștinism, precum și un reprezentant angajat și devotat modelului familiei tradiționale și căsătoriei între un bărbat și o femeie”, nota Viktor Orban într-o scrisoare transmisă liderilor PPE, postată pe Facebook de vicepreședinta partidului său, Fidesz, Katalin Novak.

Însă în prezent „totul s-a schimbat” și „în loc să acționăm împotriva comunismului și marxismului, care au lăsat o grea moștenire în Europa, noi îi elogiem pe Fidel Castro și Karl Marx”, adaugă premierul Ungariei.

„Am renunțat la modelul de familie bazat pe căsătoria între o femeie și un bărbat și am căzut în brațele ideologiei de gen”, mai scrie liderul Fidesz în text, reproșând totodată PPE-ului că „vede migrația în massă ca soluție a problemelor demografice” în loc să susțină natalitatea, în timp ce, în ansamblul politicii europene „consolidează birocrația Bruxelles-ului” în detrimentul subsidiarității.

Viktor Orban acuză PPE că „se deplasează către stânga”, astfel încât alegătorii aproape că nu mai pot sesiza vreo diferență între popularii europeni, pe de o parte, și socialiștii, liberalii sau verzii europeni, pe de altă parte.

De aceea, liderul Fidesz consideră că ar fi necesară o dezbatere internă în cadrul PPE pentru definirea misiunii acestui partid politic european, remarcând faptul că la recentul Congres PPE de la Zagreb nu a existat o asemenea dezbatere, popularii europeni alegându-și în schimb un președinte care „a adus în PPE interesele și conflictele interne poloneze”, aluzie la fostul președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, devenit președinte al PPE.

Partidul Fidesz a fost suspendat din PPE în martie 2019, când liderii maghiari au fost chestionați asupra unor așa-zise derapaje ale statului de drept în Ungaria și pentru organizarea unei campanii anti-migrație, prin care Jean-Claude Juncker -la vremea aceea, președinte al Comisiei Europene- era acuzat că sprijină aducerea a milioane de migranți în UE.

Viktor Orban a sugerat recent că formațiunea Fidesz pe care o conduce ar putea părăsi complet PPE pentru a forma un adevărat grup conservator în Parlamentul European alături de alte partide europene, printre care formațiunea italiană Liga. Ulterior, premierul Ungariei și-a nuanțat declarația, spunând că dorește mai degrabă să lupte din interior pentru a distanța PPE de abordările de stânga, mesaj reluat în această scrisoare.