ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților solicită revizuirea legii electorale, care, în forma actuală, este discriminatorie. Studenții cer politicienilor ca acest act normativ să fie modificat, astfel încât să permită persoanelor care au viză de flotant să poată vota în județul de reședință.


Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă caracterul electoral, discriminatoriu și nefuncțional al măsurii instituite de Guvern pentru facilitarea transportului gratuit pe calea ferată în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie de către elevii și studenții din România și solicită clasei politice să își asume modificarea legii electorale, în sensul permiterii persoanelor care au viză de flotant să voteze în județul de reședință, se spune în textul publicat pe site-ul ligastudentilor.net.

Studentii consideră că Ordonanța de Urgență adoptată luna trecută de Guvernul României, prin care s-a acordat studenților și elevilor majori cu drept de vot o călătorie gratuită dus-întors, pe calea ferată, strict de la localitatea de studiu până la localitatea de domiciliu, a fost o măsură discriminatorie. Pentru că, spun studenții, aceste gratuități nu s-au acordat tinerilor din mediul rural sau din localitățile în care nu se află o stație sau haltă de tren, care au fost practic descurajați să participe la scrutin.

Liga Studenților consideră că această măsură a avut un caracter strict electoral, întrucât a fost adoptată în timpul campaniei electorale, fiind folosită de către partidele care susțin actualul executiv cu rolul de a-și atrage tinerii de partea lor.
 
„Măsura introdusă de Guvern are un puternic iz electoral cu atât mai mult cu cât executivul ignoră prevederile Legii Educației Naționale de acoradre a reducerilor la transportul în comun și pe cale ferată. Gravitatea situației reiese din ponderea votanților tineri care s-a menținut aproximativ la fel și în 2012 și în 2008, când s-a oferit acest beneficiu. Studenții și elevii nu au mușcat «pomana» gratuităților ridicată în slăvi și servită mediatic de către partidele electorale care susțin actualul executiv și de către o federație studențească dirijată din umbră de către oameni din aparatul de stat. Tinerii nu se regăsesc în actuala clasă politică care nu face nimic pentru ei și nici nu doresc să o legitimeze.” a declarat Silvian‑Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

"Situația este cu atât mai gravă cu cât Guvernul nu a avut nicio obligație legală de a acorda aceste gratuități, însă refuză constant să aplice prevederile Legii Educației Naționale în ceea ce privește eliminarea carnetelor de cupoane pentru studenți și oferirea unui număr nelimitat de călătorii cu reducere 50% pe trenuri Inter Regio, precum și aplicarea acestor reduceri pentru toate titlurile de călătorie (clasa I, vagon de dormit și cușetă). De asemenea, măsura executivului are un dubiu de neconstituționalitate, raportat la faptul că adoptarea ei nu reprezenta o urgență în sine, cunoscându-se preabine din timp că vor urma alegeri parlamentare", se mai spune in solicitarea Ligii.