ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce studenții UMF Iași au adresat o scrisoare profesorilor și CA prin care se opun vaccinării sau testării obligatoprii pentru a susține examenele, Liga Studenților Iași se alătură demersului și condamnă acțiunile luate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași de a condiționa studenților participarea la examen pe baza certificatului de vaccinare sau a unui test PCR negativ.

"UMF Iași discriminează studenții și le condiționează prezența la examene de vaccinare sau test PCR. Studenții se revoltă"

"Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie, că doar studenții vaccinați împotriva covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară. Între timp peste 2000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare.

Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă. De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini crează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică.

Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților și critică afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a decarat săptămâna trecută că susține ideea ca studenții nevaccinați să se poată întoarce la cursuri doar dacă poartă combinezoane de protecție și că sunt șanse ca aceștia să nu mai poată fi cazați în căminele universităților, situații care dincolo de ridicolul lor, discriminează în mod grav studenții. Organizația va ataca în instanță orice hotărâri care vor crea discriminare în rândul studenților și vor bloca accesul acestora la educație.

 

Caz fără precedent: conducerea UMF Iași ține hotărârea la sertar ca să nu poată fi atacată în instanță. Cum a manipulat UMF cifrele?

Deși decizia a fost luată de pe 28 aprilie, hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției. Din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor

În perioada 5-9 mai, adică în plină vacanță de Paști, conducerea universității a distribuit un formular on-line pentru a se consulta cu studenții cu privire la decizia luată. Văzând că rezultatele chestionarului nu merg în direcția urmărită de către conducerea executivă, după 2992 de răspunsuri primite completarea acestuia a fost oprită. Oficial, reprezentanții studenților au anunțat că doar 27% din numărul de studenți ai UMF Iași nu sunt de acord cu măsurile impuse și că, neexistând un „cvorum” de 50%+1 din numărul total de studenți ai UMF, decizia rămâne în picioare.

Numărul total de studenți ai UMF Iași este de circa 8900-9300, universitatea refuzând să comunice numărul exact de studenți. Asta înseamnă că circa între 80 și 84% dintre cei care au completat chestionarul nu sunt de acord cu măsura impusă de conducerea universității.

Ulterior, ca urmare a demersurilor realizate de către studenți, rectorul UMF Iași a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca testele PCR să fie realizate și decontate prin intermediul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), fără însă să ofere o garanție clară. În interiorul universității se speculează ideea că măsura a fost impusă, de fapt, pentru a determina artificial o creștere a numărului de teste și pentru a atrage fonduri în CEMEX sau pentru a crește profitul anumitor centre de testare unde sunt asociate persoane cu funcții didactice în UMF Iași. Totalul costurilor pentru jumătate dintre studenții UMF Iași se ridică la circa 6,7 milioane de lei.

 

De ce este ilegală decizia UMF Iași?

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat rezoluția nr. 2361 din 27 ianuarie 2021, intitulată Vaccinuri covid-19: aspecte etice, legale și practice, prin care solicită statelor membre să nu creeze nicio formă de discriminare între cetățenii nevaccinați și cei vaccinați și insistă asupra dreptului fiecărui cetățean de a alege dacă se vaccinează sau nu:

7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși;
7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu s-a vaccinat din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;

7.3.3 să ia măsuri eficiente timpurii pentru a contracara neinformarea, dezinformarea și ezitarea cu privire la vaccinurile covid-19;

7.3.4 să distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, lucrând cu și reglementând platformele de socializare pentru a preveni răspândirea dezinformării;

7.3.5 să comunice în mod transparent conținutul contractelor cu producătorii de vaccinuri și să le pună la dispoziția publicului pentru examinare parlamentară și publică.

 

Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din cazul Vavřička ș.a. contra Republicii Cehe, privind presupusa admitere a vaccinării generale obligatorii, se referă strict la încălcarea dreptului la viață privată și la a libertății de conștiință, nu și la alte drepturi, precum și la schemele de vaccinare legate exclusiv de școlarizarea în creșe și grădinițe a preșcolarilor. Curtea admite faptul că vaccinarea obligatorie, ca și intervenția medicală non-voluntară, constituie o ingerință în exercițiul dreptului la viață privată și că statele pot institui o politică de vaccinare doar pe o bază legală solidă și că marja de apreciere a statului trebuie să fie amplă cu privire la acest subiect. De asemenea, decizia CEDO se referă strict la vaccinurile contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, a infecțiilor Haemophilus influențate de tip b, a poliomelită, hepatita B, rujeolă și rubeolă, care prezintă pentru copii indicațiile specifice, neputând exista, atunci, o măsură similară, mutatis mutandis, pentru vaccinurile contra covid-19.

Decizia luată de către Consiliul de Administrație al UMF Iași pune instituția în poziția de legiuitor ori executiv, limitarea unui drept fundamental și punerea în aplicare a acesteia este fiind de competența exclusivă a Parlamentului, iar aplicarea ei de către Guvern. În acest sens avem de-a face cu o evidentă depășire a atribuțiilor legale a UMF Iași și cu un veritabil exces de putere.

În aceeași notă, o astfel de măsură ar încălca art. 26 al Convenția privind drepturile omului și biomedicina din 1997 (Convenția de la Oviedo), care presupune că orice restricții la exercitarea drepturilor omului nu pot fi prevăzute decât prin lege, și trebuie să constituie măsuri necesare într-o societate democratică pentru siguranța publică, prevenirea infracțiunilor penale, ocrotirea sănătății publice sau protecția drepturilor și libertăților altora. De asemenea, Convenția, precum și Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului și Legea nr. 95/2006 privind exercitatea profesiei de medic apără dreptul pacienților (orice persoană care utilizează servicii de sănătate) de a decide asupra unei proceduri medicale, inclusiv vaccin, prin asumarea în scris a posibilelor consecințe de ordin medical.

Pentru ca o limitare a drepturilor să fie conformă cu standardele constituționale, aceasta trebuie să țină cont și de particularitățile fiecărui individ (afecțiuni de care suferă, convingeri personale etc.). Decizia unei instituții publice de vaccinare obligatorie nu poate să contravină dreptului individului de a refuza respectivul vaccin pentru motive excepționale și care țin de autonomia acestuia.

În plus, decizia UMF Iași încalcă principiul echității – în baza căruia accesul la învățare se realizează fără discriminare, principiul asigurării egalității de șanse, principiul centrării educației pe beneficiarii acesteia (pe student), principiul fundamentării deciziilor pe dialog și consultare și principiul respectării dreptului la opinie al elevului/studentului ca beneficiar direct al sistemului de învățământ, precum și principiul transparenței și al autonomiei universitare, garantate de Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

Totodată, prin decizia luată, UMF Iași încalcă dreptul studenților, conform art. 11 din OMECTS 3666/2012, de a fi informați, în primele două săptămâni de la începerea semestrului, cu privire la programa analitică, structura și obiectivele cursului, competențele generate de acesta, precum și cu privire la modalitățile de evaluare și examinare, fiindu-le garantată studenților o evaluare nediscriminatorie. Orice modificare ulterioară a modalităților de evaluare și examinare poate fi făcută doar cu acordul studenților.

De asemenea, conform acelorași norme, studenții au dreptul la examinarea printr-o metodă alternativă atunci când suferă de o dizabilitate temporară sau permanentă, certificată medical, care face imposibilă prezentarea cunoștințelor învățate în maniera prestabilită de către titularul de curs astfel încât metoda alternativă indicată să nu limiteze atingerea standardelor examinării, în această categorie intrând inclusiv studenții care din motive medicale nu pot fi vaccinați cu serurile disponibile în momentul de față împotriva covid-19 sau cei care sunt infectați în momentul de față și se află în regim de spitalizare sau izolare la domiciliu.

Mai mult, până în momentul de față, accesul studenților a fost permis la toate activitățile didactice desfășurate față-în-față (stagii etc.), fără vreo condiție, iar contextul epidemiologic actual, măsura este cu atât mai mult criticată de studenți și nejustificată, având în vedere scăderea semnificativă a numărului de infectări.

„Nicio situație, chiar și una excepțională, nu poate justifica încălcarea unor drepturi și interese legitime. Restrângerile legale care pot fi aduse manifestării unor drepturi și libertăți se pot face exclusiv în temeiul legii, nu al unei hotărâri a unei autorități, și doar dacă măsura este strict necesară și dacă nu este disproporționată cu situația care a generat-o. Suntem alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe.” a declarat Iulian-Alfred Husac, vicepreședinte Liga Studenților (LS IAȘI)".
 
Comunicatul a fost preluat de pe site-ul oficial al LS IAȘI.