ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul TVR Ionuț Cristache a anunțat joi că a câștigat definitiv procesul în instanță cu Gabriel Liiceanu.

„Dupa ce ieri l-a pierdut pe Vladutz, azi, Filosoful Gabriel Liiceanu, a pierdut definitiv procesul cu mine! A pierdut in prima instanta, apelul i-a fost respins! E si bun de plata! Are sa-mi achite cheltuieli de judecata de 11.600 de lei! Domnu’ filosof, scoateti banii! P.S pentru servicii specializate in filosofi apelati cu incredere la domnul Av. Mihai Mustaciosu!”, a scris Ionuț Cristache, pe Facebook.

Totul a pornit de la un articol scris de Gabriel Liiceanu în 2017 pe site-ul contributlers.ro, intitulat „Scuipați aici!” TVR în era infractorilor. Ionuț Cristache, angajat al TVR și realizator al emisiunii România9, s-a simțit vizat personal de articolul lui Liiceanu și i-a dat o replică acidă pe pagina lui de socializare. Filosofului îmbătrânit în rele nu i-a priit replica tânărului jurnalist și l-a dat în judecată pentru defăimare.
 
Dar să vedem ce „cuvinte frumoase” adresase Liiceanu despre Cristache, TVR și emisiunea România9 în articolul care a declanșat disputa dintre cei doi:

- A povestit despre cum fusese „târât într-o mocirlă amenajată pe ecran, cu securiști și infractori, sub numele România 9. Emisiune făcută de un domn Ionuț Costache”

- „Domnul Costache are, se pare, un proiect TV compact cu crema infractorilor, cărora, uneori, li se adresează cu „domnule premier”, lăsând să se înțeleagă că invitatul e acolo, în fața lui, în calitate de prim ministru, nu de infractor”

- „România în care scursurile lumii noastre, ieșite de la pușcărie mai obaznice decât erau înainte de a intra, ajung directori de conștiință, emit judecăți de valoare, ne fură cuvintele care-i caracterizau și le întorc împotriva noastră. Și asta sub oblăduirea președintei Televiziunii”, scria Gabriel Liiceanu, potrivit ȘpS.
 
Ionuț Cristache a formulat o reacție pe Facebook, în care scria, printre altele:

- „Liberalul Dan Rau Rusanu a venit la #Romania9 (Domnu’ Liiceanu, #insist ca stiu ca va place sloganul, domnul Rusanu este achitat, dupa ce a stat abuziv 6 luni in arest, ACHITAT DEFINITIV) si a relatat cum domnul Liiceanu a venit cu mana intinsa sa-i fie sterse niste datorii Humanitas, prin 2002, ca "era un act de cultura” ce facea domnia sa si ca nu mai avea de unde sa plateasca si darile catre stat.”

- „Eu nu am plecat niciodata urechea la faptul ca ati fi fost "detasat” pe langa Noica, la faptul ca ati fi furat texte ca un pungas si ca ati fi plagiat sute de pagini, la faptul ca ati fi primit editura Humanitas(fosta Politica) de la stat, cu tot cu patrimoniu, la faptul ca i s-au sters datorii de milioane editurii Humanitas”

- „Ati fost intelectualul preferat al lui Basescu, intelectualul-butoniera al acestuia, la faptul ca va plac luxul, opulenta, atentiile politicienilor (avionul trimis special de Basescu pentru a va aduce pe dvs. si pe altii la Vila de Protocol de la Neptun”.
 
Se pare că aceste câteva rânduri i-au pătat liiceanului onoarea lui de humanist și s-a simțit obligat să și-o apere în instanță.
 
Liiceanu a mai pierdut de două ori, o dată la Tribunalul București și încă o dată la Curtea de Apel București, și procesul pe care i l-a intentat jurnalistului Victor Roncea, redactor-șef ActiveNews, iar asta după ce se retrăsese în pierdere dintr-un alt proces pe care l-a purtat împotriva jurnaliștilor Victor Roncea, Ion Spânu și Sorin Roșca Stănescu, pe vremea când aceștia lucrau la Ziarul ZIUA. Totodată, Liiceanu a pierdut la fel și procesul cu publicistul Liviu Antonesei. Tuturor le-a cerut înainte aceeași sumă fixă: 100.000 de euro.