ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect care prevede ca în toată legislația Republicii Moldova să se înlocuiască sintagma „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” a fost votat, joi, în Parlamentul de la Chișinău, într-un climat tensionat cu îmbrânceli și urlete, potrivit agora.md și citată de ȘtiriPeSurse.

Potrivit acestora, judecătorii moldoveni au decis pe 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. 

Prin urmare,sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”. Totodată, proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră” să se numescă „Sărbătoarea Națională „Limba română”.

Deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor s-au opus acestei inițiative și au intervenit la tribuna centrală în încercarea de a-l bloca. Acest lucru a dus la o „încăierare” între deputați. Ulterior acestui incident, proiectul a fost votat cu 56 de „DA”.