ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:00 Premierul desemnat Ludovic Orban a prezentat joi lista miniștrilor propuși pentru viitorul Guvern. Cabinetul va avea 16 portofolii, plus o funcție de vicepremier, fără portofoliu. Pe lista miniștrilor propuși de Ludovic Orban apar noi nume, precum Ionuț Ștefan la Dezvoltare, Bogdan Gheorghiu la Cultură și Marcel Boloș la Fonduri Europene, au afirmat surse liberale pentru Mediafax. Totodată, premierul desemnat o propune pe Raluca Turcan pentru funcția de vicepremier.
 
Potrivit surselor din PNL, noua listă a miniștrilor ar arăta astfel:

Vicepremier Raluca Turcan
 
1. Educație – Monica Anisie
2. Economie + Energie – Virgil Popescu
3. Externe – Bogdan Aurescu
4. Apărare – Nicolae Ciucă
5. Muncă – Violeta Alexandru
6. Dezvoltare – Ionut Stefan
7. Mediu – Costel Alexe
8. Infrastructură – Lucian Bode
9. Finante – Florin Cîțu
10. Justiție – Cătălin Predoiu
11. Agricultură – Adrian Oros
12. Sănătate – Victor Costache
13. Interne – Marcel Vela
14. Fonduri europene –Marcel Boloș
15. Cultură – Bogdan Gheorghiu
16. Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe
 
 Știrea inițială

Biroul Politic Național al PNL se reunește, joi, pentru a valida lista cu miniștrii Cabinetului Orban și programul de guvernare. Premierul desemnat Ludovic Orban ar urma ca după-amiază să depună aceste documente la Parlament, potrivit unor surse liberale. În momentul de față, potrivit aritmeticii, Guvernul Ludovic Orban ar putea trece de votul Parlamentului, dar doar cu ajutor din partea unor social-democrați.

Marți și miercuri, Ludovic Orban a încheiat a doua rundă de negocieri cu PMP, ALDE, USR, UDMR și Pro România pentru a obține din partea acestor formațiuni politice sprijinul pentru învestirea Guvernului, Orban declarându-se încrezător în șansele Executivului de a trece de Parlament.

„Eu mă mențin încrezător. Continuăm discuțiile. Am încredere că, așa cum au existat 238 de parlamentari care au înțeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înțeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim”, a spus Orban.

În urma discuțiilor, liderii ALDE, UDMR, PMP și USR au spus că există șanse de a susține învestirea Guvernului, în schimb liderul Pro România a anunțat că parlamentarii formațiunii nu vot vota Guvernul PNL.

”Să guvernezi fără majoritate și cu cinci partide, ALDE, PMP, UDMR, USR care au interese total diferite și nu se înțeleg nici măcar pe ceea ce vor să anunțe, va fi foarte dificil, dar sper să reușească. Ne-am înțeles pe un singur lucru, vom susține cei de la Pro România alegeri anticipate pentru Parlamentul României. Se pot realiza și au și sens pentru binele nostru al tuturor să le facem odată cu cele locale sau oricum în aceeași perioadă, în așa fel încât în luna mai sau iunie România să știe foarte clar cine e primar, cine e președinte de Consiliu Județean, cine e parlamentar, cine e prim-ministru și Guvern, să nu stăm tot anul viitor, un an de criză, în mod evident, în alegeri pentru că ăsta e un lucru foarte rău. Sunt la al patrulea mandat, nu am votat decât guverne în care am crezut că au toate datele să reușească. De exemplu, nu am votat Guvernul Cioloș, cum l-au votat foștii mei colegi de la PSD și nu mi-a părut rău niciodată că nu l-am votat. Nu vom vota acest guvern al domnului Orban PNL și probabil că și de data asta vom avea dreptate”, a declarat Ponta după întâlnirea cu premierul desemnat, ultima din seria negocierilor pentru a obține susținere pentru noul Guvern.