ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un deputat din Parlamentul României solicită Ministerului Sănătății publicarea listei așa-ziselor „sponsorizări” de care au beneficiat medicii români din partea companiilor Big Pharma străine în timpul pandemiei. ActiveNews felicită această inițiativă, mai ales că și noi am încercat să aflăm de câte zeci de mii de lei a beneficiat colonelul Gheorghiță, șeful CNCAV, din partea unor companii precum Pfizer sau Johnson&Johnson (dar nu numai) încă din 2010 până în prezent, pentru a le sluji cu atâta zel interesele în ultimul timp. 

Deputatul Antonio Andrușceac (AUR) a solicitat Ministerului Sănătății să publice lista sponsorizărilor realizate de companiile farmaceutice în perioada 2020-2021, scrie digipres.ro.

Potrivit legislației din domeniul sanitar (Ordonanța de urgență nr.2/2014 și Ordinul nr. 194 din 23 februarie 2015 privind aprobarea Normelor pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamentele de uz uman), companiile farmaceutice care acționează în România sunt obligate să declare activitățile de sponsorizare, argumentează Andrușceac în solicitarea trimisă către Ministerul Sănătății pe 22 noiembrie.

În acest context, deputatul AUR a cerut lista sponsorizărilor făcute de companiile farmaceutice, în mod direct sau prin firmele care le reprezintă, și lista cu numele tuturor beneficiarilor (persoane, medici, farmaciști, profesori, spitale, asociații profesionale, companii care realizează studii etc), în anii 2020 și 2021.

N-ar fi rău ca aceste „sponsorizări” să fie cercetate mult mai adânc în ultimii 10 ani, adăugăm noi, pentru a vedea cum a crescut în timp ciuperca traficului de influență care a făcut din România o ostatică a intereselor companiilor Big Pharma.