ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După litigiul teritorial cu Ucraina pentru Insula Șerpilor, câștigat de România în 2009 la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, țara noastră încearcă să soluționeze o nouă dispută teritorială.
 
Platforma continentală a Mării Negre a ajuns subiect de litigiu între România și Bulgaria. Negociem dreptul de a prelua controlul asupra unui perimetru strategic de 17 kilometri pătrați, în dreptul Cadrilaterului, informează stiri.tvr.ro.

Resursele de petrol și gaze care ar fi în zonă, dar și controlul comercial al unor eventuale gazoducte constituie miza acestui litigiu dintre România și Bulgaria, negocierile fiind confidențiale. Deocamdată, negocierile cu Bulgaria sunt strict legate de platoul continental. România a lansat ideea ca litigiul să fie arbitrat la Haga sau la Tribunalul maritim de la Hamburg. 

Totul a început odată cu cedarea Cadrilaterului, în 1940. Atunci nu a fost stabilită clar și frontiera maritimă. În perioada comunistă, negocierile pe astfel de teme au fost oprite - erau în limitele prieteniei din blocul sovietic. După 1990 situația s-a schimbat.

"Discutăm o delimitare a mării teritoriale, a zonei economice exclusive și a platoului continental pentru ambele țări. (…) În litigiu este un triunghi, practic, cam de 17 km pătrați”, a precizat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. 

„Procesul de negocieri bilaterale privind delimitarea spațiilor maritime dintre România și Bulgaria este în curs de desfășurare, cea mai recentă rundă având loc la Sofia la 30 martie 2017. Aspectele legate de pretențiile celor două părți și de zona în dispută (...) nu pot fi făcute publice”, se arată într-un răspuns al MAE remis la solicitarea TVR. 

În aceste condiții, delimitarea pe hartă a perimetrului nu este anunțată public. Se știe doar că este o suprafață triunghiulară, în dreptul Cadrilaterului.

La 3 februarie 2009, după cinci ani,  Curtea Internațională de Justiție de la Haga a recunoscut jurisdicția suverană a României pe o suprafață care reprezintă aproape 80% (9.700 de kilometri pătrați) din zona de platou continental (12.000 de kilometri pătrați) din Marea Neagră care a făcut obiectul litigiului cu Ucraina.

Potrivit hotărârii CIJ, Insula Șerpilor nu poate fi considerată un punct de bază și, prin urmare, nu poate avea niciun rol în stabilirea liniei de delimitare a platoului continental și a zonelor economice exclusive. Procesul în instanța internațională de la Haga a început pe 16 septembrie 2004, la solicitarea României. Miza împărțirii celor 12.000 de kilometri pătrați de platou continental din Marea Neagră era și atunci reprezentată de resursele de petrol și gaze naturale.